Doctorul Bruce Aylward a spus într-un interviu citat de Euronews că interdicţiile de călătorie „în general nu sunt parte din arsenalul pe care să îl foloseşti într-un astfel de caz”.
Aylward a făcut afirmaţiile la o zi după ce şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus că răspândirea la nivel mondial a coronavirusului poate fi caracterizată ca pandemie.
Numeroase ţări au luat, în ultimele săptămâni, măsuri importante – principala fiind suspendarea călătoriilor în străinătate şi plasarea în carantină a mai multor oraşe şi regiuni. Reprezentantul OMS a recunoscut că „oamenii sunt derutaţi” legat de coronavirus. El spune că simplele măsuri, precum spălarea mâinilor, şi testarea rapidă, în cazul în care o persoană este suspectă că a fost expusă COVID-19, sunt mai eficiente.
Aylward a înlăturat şi câteva dintre miturile şi preconcepţiile generate pe seama COVID-19. El a spus că oamenii nu trebuie să fie îngrijoraţi cu privire la bunurile pe care le cumpără şi care vin din zone cu număr mare de cazuri şi a amintit că strănutul nu este simptom al bolii, ci febra şi tusea seacă.
El a făcut referire şi la ideea că o vreme mai caldă ar putea să elimine coronavirusul. „Mulţi întreabă dacă o să dispară odată cu iarna. Nu aş paria pe Mama Natură aici. Aş paria pe descoperirea cazurilor. Izolarea pacienţilor. Identificarea contacţilor. Testare. Testare. Testare”, a declarat acesta
În cele mai multe cazuri, coronavirusul provoacă simptome uşoare sau moderate, precum febra şi tusea. La unii oameni, în special vârstnici şi cei care au deja probleme de sănătate, el provoacă simptome mai severe, precum pneumonia.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a spus că oamenii care prezintă simptome uşoare se recuperează în aproximativ 2 săptămâni, în timp ce aceia care au o formă mai severă a bolii, în 3 până la 6 săptămâni.
Deşi vârstnicii care suferă de alte boli reprezintă grupa aflată în cel mai mare risc, oameni de 30, 40 şi 50 de ani se îmbolnăvesc de COVID-19, a mai spus Aylward. „Cei mai mulţi dintre ei se recuperează şi vor fi bine. Unii, nu. Iar alţii vor muri”.
La nivel global, de la depistarea coronavirusului la finalul anului trecut în China, peste 140.000 de oameni din 122 de ţări au fost infectaţi, iar mai mult de 65.000, vindecaţi. Numărul deceselor a depăşit 4.600.