UPDATE: Preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile europarlamentare, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat, luni, că Serviciul de Telecomunicaţii Speciale nu are niciun fel de problemă legată de utilizarea tabletelor la viitoarele alegeri, cele prezidenţiale, menţionând, însă, că a trimis STS o notă în care solicită ca toate datele de la europarlamentare să fie salvate.
În şedinţă, senatorul PNL Nicoleta Pauliuc a atras atenţia că există o hotărâre a comisiei prin care a interzis STS să şteargă datele aflate pe tablete şi trebuie rezolvată această situaţie.
„STS nu are niciun fel de problemă cu tabletele, poate să le utilizeze. Cu certitudine însă va trebui să salveze tot ceea ce este pe tablete. Am discutat deja cu cei de la STS, le-am trimis o adresă astfel încât oricine vrea să verifice poate să verifice şi anul acesta şi anul viitor şi peste 7 ani. Este o decizie pe care am luat-o în Biroul comisiei. Aveţi reprezentant şi din punctul nostru de vedere nu există niciun motiv ca alegerile următoare pentru funcţia de preşedinte să nu se poată desfăşura din punct de vedere tehnic”, a explicat Olguţa Vasilescu.
În şedinţa din 10 septembrie, prim-adjunctul directorului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), Ionel-Sorin Bălan, a făcut apel la Comisia parlamentară de anchetă pentru a permite desigilarea tabletelor, pentru ca în perioada următoare, din 15 septembrie, STS să poată lucra cu sistemele respective.
„În diaspora vor fi peste 500 de secţii de votare noi. Noi va trebui să ştim calitatea serviciului de internet, consider că dacă din data de 15 (septembrie – n.r.) ne va permite comisia să lucrăm cu sistemele respective, pentru că nu avem nimic de ascuns”, a spus Bălan.
Comisia de anchetă a încheiat audierile şi urmează să întocmească raportul, după cum a precizat Olguţa Vasilescu.
ŞTIREA INIŢIALĂ:
Săptămâna trecută, comisia i-a audiat pe preşedintele Institutului Naţional de Statistică, Tudorel Andrei, şi pe prim adjunctul directorului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Ionel-Sorin Bălan.
Preşedintele Institutului Naţional de Statistică a afirmat, marţi, la audierile din Comisie, că au existat unele inadvertenţe în procesul de centralizare a datelor, însă nu au afectat rezultatul scrutinului.
De asemenea, prim-adjunctul directorului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) a declarat că nu a existat niciun angajat al STS care să opereze tableta sau să introducă date în sistemul informatic privind prezenţa la vot şi centralizarea proceselor verbale.
Bălan a făcut apel la Comisia parlamentară de anchetă pentru a permite desigilarea tabletelor, pentru ca în perioada următoare, din 15 septembrie, STS să poată lucra cu sistemele respective.
Pe 26 iunie, Parlamentul a înfiinţat Comisia de anchetă privind posibile fraude la alegerile europarlamentare din 26 mai.
Comisia este condusă de deputatul PSD Lia Olguţa Vasilescu, iar senatorul PSD Viorel Salan şi deputatul PNL Cristina Trăilă sunt vicepreşedinţi. Senatorul ALDE Daniel Zamfir este secretar al comisiei. Din acest for mai fac parte deputaţii Florin Iordache, Cătălin Rădulescu şi Eugen Nicolicea.
Între obiectivele comisiei se numără: evaluarea SIMPV – Sistemul Informatic de Prezenţă la Vot; stabilirea numărul cetăţenilor români cu drept de vot; eventualele neconcordanţe între procesele-verbale cu rezultatele încheiate la nivelul secţiilor de votare şi la nivelul BEJ-urilor; eventualele neconcordanţe între numărul de participanţi la vot şi numărul buletinelor de vot întrebuinţate; verificarea informaţiilor referitoare la o eventuală utilizare excesivă a listelor suplimentare; verificarea modului de organizare şi desfăşurare a alegerilor; solicitarea de la autorităţile competente a unor informaţii referitoare la numărul şi natura unor anumitor fapte de natură penală sesizate în legătură cu desfăşurarea procesului electoral; identificarea unor soluţii legislative, administrative sau tehnice de natură să îmbunătăţească desfăşurarea procesului electoral.