Reprezentanţii cultelor religioase au susţinut că măsurile dispuse de autorităţi trebuie menţinute în continuare, deoarece sunt minim invazive în ceea ce priveşte restrângerea dreptului de manifestare a libertăţii religioase în colectiv, dar vor să evite revenirea la slujbele desfăşurate fără credincioşi sau în afara bisericilor.
SGG a emis joi un comunicat în care detaliază aspectele discutate la întâlnire.
„Un alt aspect care a fost discutat este acela al organizării slujbelor religioase în perioada anotimpului rece, perioadă în care se celebrează una dintre cele mai importante sărbători creştine, Naşterea Domnului.
Reprezentanţii cultelor religioase au susţinut că măsurile dispuse prin Ordinul comun al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Afacerilor Interne, cu avizul secretarului de stat pentru culte, trebuie menţinute în continuare deoarece sunt minim invazive în ceea ce priveşte restrângerea dreptului de manifestare a libertăţii religioase în colectiv şi trebuie evitată revenirea la măsurile care dispuneau oficierea slujbelor religioase în comun fără prezenţa credincioşilor sau doar în exteriorul lăcaşurilor de cult”, se arată în comunicatul de presă.
Gheorghe Sorescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, coordonatorul Instituţiilor Prefectului din România, a spus că există sprijinul Instituţiilor Prefectului pentru ca atunci când vor fi luate decizii de instituire a carantinei la nivel local, cu impact şi în ceea ce priveşte restrângerea dreptului de manifestare a credinţei religioase în colectiv, să fie consultaţi şi reprezentanţii cultelor din acele zone, se arată în comunicat.
„Întâlnirea şi-a propus ca prin dialog şi parteneriat între culte şi autorităţile publice, deciziile care vor fi luate în perioada care urmează pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2 să răspundă atât nevoilor de protecţie a sănătăţii publice, cât şi a celor religioase ale credincioşilor.
Cultele religioase au apreciat faptul că legislaţia adoptată de autorităţile publice centrale în perioada pandemiei este conformă standardelor şi normelor internaţionale în materie de libertate religioasă.
Cu toate acestea, din informaţiile oferite de către culte, lipsa dialogului şi a consultării permanente dintre autorităţile publice şi reprezentanţii cultelor au dus, în anumite situaţii, la aplicarea defectuoasă de către autorităţile locale a deciziilor autorităţilor centrale”, se mai arată în comunicatul SGG.