Reprezentanţii elevilor, studenţilor şi tinerilor condamnă OUG 7: Independenţa magistraţilor este o componentă fundamentală

Consiliul Naţional al Elevilor (CNE), Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) şi Consiliul Tineretului din România (CTR) îşi exprimă susţinerea faţă de magistraţi în contextul protestelor recente ale acestora împotriva OUG 7/2019. Tinerii se vor reuni, vineri, la ora 12.30, într-un protest mut de 30 de minute în semn de susţinere a magistraţilor.
Iulian Tudor
08 mart. 2019, 08:17
Reprezentanţii elevilor, studenţilor şi tinerilor condamnă OUG 7: Independenţa magistraţilor este o componentă fundamentală

„Independenţa magistraţilor este o componentă fundamentală pe care se bazează statul de drept, fără de care nu am putea discuta despre existenţa unor garanţii în vederea înfăptuirii actului de justiţie. În acest sens, legiuitorul constituant a prevăzut în mod expres în cuprinsul art.124 alin (3) independenţa judecătorului. Totodată, şi procurorul se bucură de o astfel de independenţă, ea căpătând însă alte valenţe care reies din deosebirile de statut pe care aceste două funcţii le au în legislaţia statului român, cu precădere în Legea nr. 303/2004”, au transmis, vineri, reprezentanţii organizaţilor reprezentatile ale elevilor, studenţilor şi tinerilor

Aceştia afirmă că „observăm cu surprindere cum ultimele modificări legislative nu numai că aduc atingere independenţei magistraţilor, mai mult de atât, afectează grav încrederea pe care cetăţenii o acordă sistemului nostru judiciar”.

„Vorbim astfel despre Legea nr. 207/2018, Legea nr. 242/2018 şi OUG nr. 7/2019, care în pofida avizelor negative prezentate atât la nivel naţional, cât şi la nivelul UE au fost nesocotite, fiind pusă la îndoială chiar constituţionalitatea acestora. Poate cea mai îngrijorătoare modificare adusă de noile reglementări este înfiinţarea în anul 2018 a noii secţii speciale de investigare a infracţiunilor din justiţie. Crearea unei astfel de structuri cu o competenţă personală exclusivă, ce are în vedere efectuarea urmăririi penale asupra infracţiunilor săvârşite de către magistraţi, pune grav la îndoială independenţa acestora, având vocaţia de a reprezenta un instrument periculos de presiune ce deschide calea unor abuzuri în înfăptuirea justiţiei. În acelaşi timp, o astfel de politică penală promovează în rândul populaţiei o imagine distorsionată a fenomenului infracţional în rândul magistraţilor, inoculând ideea că această categorie profesională necesită un regim derogatoriu de la dreptul comun în ceea ce priveşte activitatea de anchetare”, mai spun semnatarii documentului.

Potrivit acestora, noile modificări aduse prin intermediul OUG nr. 7/2019 „sunt de natură a încălca principii importante din activitatea magistraţilor, unele chiar de rang constituţional”.

„Ne referim cu precădere la modificarea art. 54 alin (1) şi a art. 65 alin. (1) litera (i) din Legea nr. 303/2004, care instituie grave probleme atât cu privire la principul separării carierelor, statuat de aceeaşi lege în cadrul art.1, cât şi la sintagma de „bună reputaţie”, sintagmă care va da naştere unor interpretări arbitrare cu privire la înţelesul noţiunii. Astfel, în ceea ce priveşte avizarea funcţiilor de cel mai înalt grad din cadrul Ministerului Public, considerăm că modificarea presupune o interferare a judecătorilor în cariera procurorilor, având în vedere faptul că avizarea este realizată de plenul Consiliului Superior al Magistraturii, compus din judecători, procurori şi membri ai societăţii civile”, mai spun organizaţiile semnatare.

Potrivit acestora, oferirea posibilităţii de a accede la aceste funcţii judecătorilor care au îndeplinit anterior funcţia de procuror „reprezintă în egală măsură o încălcare a principiului separării carierelor”.

„Articolul este cu atât mai contestabil cu cât observăm o necorelare referitoare la excluderea limitei de vechime cu privire la aceste funcţii, păstrând însă limite de vârstă cu privire la funcţii inferioare acestora, precum cele de judecător sau procuror din cadrul tribunalelor sau curţilor de apel. O modificare criticabilă este şi adăugarea alin. (6) în articolul 88^1 din Legea nr. 304/2004, prin care se instituie o regulă derogatorie în ceea ce priveşte controlul ierarhic superior în cadrul secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie. Prin intermediul acestui nou articol, principiul constituţional în baza căruia îşi exercită activitatea procurorul (anume art.132 din constituţie) este evitat astfel încât controlul ierarhic superior să fie exercitat chiar de procurorul şef de secţie al acestei structuri nou înfiinţate în vara anului 2018, fiind evidentă posibilitatea apariţiei unor eventuale abuzuri care să slăbească în continuare independenţa magistraţilor”, mai spun organizaţiile tinerilor, elevilor şi studenţilor.

Acestea solicită Guvernului să abroge orice prevedere care poate afecta independenţa justiţiei, în conformitate cu poziţia organizaţiilor profesionale ale magistraţilor, luând în considerare faptul că propunerile acestora au fost validate în cadrul Adunărilor Generale din teritoriu de către mii de judecători şi procurori.

„Alegerea Guvernului de a ignora opinia actorilor principali ai sistemului de justiţie, chiar a celor care aplică legile, este complet sfidătoare şi denotă o tendinţă de guvernare autocratică, improprie unui stat democratic, membru al UE şi deţinător al Preşedinţiei rotative a Consiliului UE”, se mai arată în document.

Tinerii anunţă un protest mut, vineri, începând cu ora 12:30, în faţa sediului ANOSR din Bucureşti, în semn de solidaritate cu protestele magistraţilor.

DailyBusiness
Cele două zodii care își găsesc iubirea vieții lor în ianuarie 2025. Soarele răsare pe strada amorului pentru acești nativi
Spynews
Irisha, primul interviu despre iubitul care o răsfață cu zeci de trandafiri și cadouri scumpe. Ce nu ar putea să îi ierte niciodată partenerului de viață
Bzi.ro
A fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu! Au fost amanți timp de 7 ani!
Fanatik.ro
Creatura care a fost observată pe teritoriul României de mai mulți oameni. Vine să ierneze, dar pleacă imediat cum se încălzește. E deosebită și lumea o fotografiază mereu
Capital.ro
S-a aflat cine îl va înlocui pe Călin Georgescu. EL va profita total când Georgescu va primi interzis
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Benzină la discreție. Cât consuma președintele Senatului înainte de tăierile lui Bolojan
Adevarul
Povestea lui Mauriciu Brociner, eroul de la Plevna care a plecat la război locotenent și s-a întors român: „E un erou, măcar că e ovrei“
wowbiz.ro
Jaf ca-n filme: Coiful de la Coțofenești, furat după o explozie la muzeu! Ce s-a întâmplat cu hoții după comiterea infracțiunii |
Spynews
Cum a reacționat Beni, după ce a văzut-o pe Dana Roba alături de alt bărbat. Primele declarații: ”Este istorie” | VIDEO
Spynews
Aterizare de urgență pe Aeroportul Otopeni. Două avioane au cerut să se întoarcă la sol!
Evz.ro
Zodia care se afundă în datorii considerabile. Predicțiile astrologice pentru această zi
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Pensiile speciale ar putea fi tăiate: Toată lumea va lucra până la vârsta de 65 de ani, fără excepție
Cancan.ro
EA a fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu. Designerul i-a fost amant timp de 7 ani
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Lacrimi pentru Elena Udrea. Ce a făcut Alexandrov, în timp ce ea stă închisă. Au apărut imaginile
StirileBZI
Acești pensionari primesc bani în plus în 2025, chiar dacă s-au îngheţat pensiile! Ministrul Muncii vine cu lămuriri legate de „mica recalculare”
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
Adevărata cauză a morții asistentei din Iași. Carmen a fost găsită fără suflare în casa vecinului, iar necropsia a scos la iveală motivul decesului: "Am găsit-o moartă la mine"
substantial.ro
Molecula sintetică „Ziapin2” promite restabilirea vederii în bolile degenerative ale retinei
MediaFlux
Se taie banii de pe cardurile de alimente! Probleme pentru milioane de români
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cele mai bune filme epice care merită fiecare minut din timpul tău