„Rezultatele economice sunt fantastice. Rata creşterii economice este impresionantă. Ponderea datoriei publice în PIB este sub control. Deficitul bugetar este în jur de 3%. Deci indicatorii macroeconomice arată foarte bine şi problema este dacă modelul de creştere economică este sustenabil în viitor pentru că totul este bazat pe consum.
Ne-am dori să vedem o trecere de la modelul de creştere economică bazată pe consum la unul bazat pe investiţii. Acesta vine atât cu investiţii publice cât şi cu investiţii din sectorul privat. Evoluţia în anul acesta ne aşteptăm să fie similară celei din 2017, dar consideraţiile se referă la evoluţiile pe termen mediu. În doi sau trei ani modelul economic nu este sustenabil pentru că este bazat pe consum şi avem nevoie să vedem o trecere la unul bazat mai mult pe investiţii”, a declarat Matteo Patrone, la finalul unei conferinţe.
Acesta a spus că 2017 a fost un an bun pentru BERD în România unde banca a investit 546 de milioane de euro, cea mai mare parte în sectorul privat, un record în ultimii şapte ani.
„În 2018 am vrea să continuăm acest trend aşa că ne vom concentra tot asupra sectorului privat şi asupra industriilor în care am investit în 2017: ICT, imobiliare, manufactură şi agricultură. Probabil vom creşte expunerea noastră pe infrastructura de la nivel municipal, unde am avut două proiecte în 2017, la Sibiu şi Braşov, şi unde avem puternice legături în alte oraşe de asemenea. În ceea ce priveşte infrastructura naţională şi restructurarea companiilor de stat, care este o altă componentă importantă a ceea ce
vrem să atingem în această ţară suntem gata să ajutăm autorităţile atât în sectorul transporturilor şi al dezvoltării infrastructurii energetice şi restructurarea companiilor de stat, dar aşteptăm un semn din partea autorităţilor că sunt interesate să ne implicăm în aceste proiecte”, mai spus Matteo Patrone.
BERD este cel mai mare investitor instituţional din România. A susţinut în 2017 un număr de 29 de proiecte de investiţii în valoare de 546 milioane de euro. Din această finanţare, 93% au fost acordate sectorului privat.