Secretarul de stat pentru afaceri europene, George Ciamba, care a condus reuniunea, a prezentat elementele care fundamentează funcţionarea acestui sistem, menţionând rolul MAE în calitate de coordonator naţional în domeniul afacerilor europene, precum şi aspectele care vor consolida cooperarea inter-instituţională, potrivit Agerpres.
„Prin acest mecanism, se urmăreşte asigurarea unei participări optime a României în cadrul procesului decizional al Uniunii Europene, precum şi valorificarea cu mai mare eficacitate a beneficiilor care decurg din statutul României de membru al Uniunii”, explică MAE.
Desemnarea Ministerului Afacerilor Externe ca instituţie unică de coordonare a afacerilor europene, precum şi stabilirea unui mecanism de coordonare a afacerilor europene au în vedere şi perspectiva pregătirii preluării, de către România, a Preşedinţiei Consiliului UE în al doilea semestru al anului 2019. În acest context, este esenţială definirea, încă din această etapă, a unui cadru procedural coerent şi eficient de colaborare interinstituţională.
Toate instituţiile reprezentate la reuniune şi-au manifestat interesul şi disponibilitatea pentru o colaborare extinsă în sensul asigurării unei reprezentări coerente şi eficiente a României şi a intereselor sale în cadrul Uniunii Europene.
Hotărârea de Guvern 379/2013 stabileşte modul de organizare şi funcţionare a Sistemului naţional de gestionare a afacerilor europene în vederea participării României la procesul decizional la nivelul Uniunii Europene. Astfel, Ministerul Afacerilor Externe are calitate de unic coordonator naţional în domeniul afacerilor europene, ulterior stabilirii noii structuri a Guvernului României, în luna decembrie 2012 şi prezintă, totodată, competenţele celorlalte instituţii şi structuri cu atribuţii în cadrul sistemului naţional de gestionare a afacerilor europene, interacţiunile dintre acestea. De asemenea, Hotărârea de Guvern cuprinde prevederi referitoare la procedurile ce urmează a fi implementate de autorităţi în elaborarea şi aprobarea mandatelor sau a mandatelor generale la fiecare palier decizional la nivelul UE.
Conform HG 379/2013, coordonarea procesului de luare a deciziilor şi adoptare a poziţiilor României în ce priveşte problematica afacerilor europene se realizează la următoarele nivele decizionale: Primul-ministru, Guvern şi MAE. Totodată, Comitetul de Coordonare a Afacerilor Europene în reuniunile sale la nivel de secretari de stat pentru afaceri europene şi grupurile de lucru ale sistemului naţional realizează coordonarea pe problematicile sectoriale aflate în dezbatere la nivel european.