Republica Moldova, prin Compania de stat Energocom – furnizorul principal energetic, a încheiat un contract cu compania poloneză PGNiG, privind achiziţionarea de probă a unui milion de metri cubi de gaze naturale, a anunţat luni guvernul de la Chişinău.
„Este prima achiziţie de gaz din surse alternative din istoria Republicii Moldova. La tenderul anunţat, Energocom a primit 7 oferte. Achiziţia de probă vine să testeze capacitatea de import a gazului din surse alternative şi vine să balanseze presiunea joasă în sistemul aprovizionării cu gaze naturale”, a scris Andrei Spînu pe Facebook.
Republica Moldova este în negocieri și cu Federația Rusă și compania Gazprom pentru semnarea unui acord de livrare de gaze naturale pe termen lung.
Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a declarat că va merge miercuri la Sankt Petersburg pentru a se întâlni cu șeful concernului rus, Alexei Miller.
Ministru Infrastructurii a menționat că speră să ajungă la un compromis cu concernul rus Gazprom. Totodată, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a spus că a cerut să fie păstrat prețul vechi pentru gazele naturale livrate Republicii Moldova.
„Noi insistăm pe prelungirea contractului la formula veche. Pentru trimestrul 4 – 214 de dolari mia metri cubi. În trimestrul unul din anul viitor vorbim de 280 de dolari per mia de metri cubi. Vom cere prelungirea contractului la condițiile anului trecut”, a spus atunci Andrei Spînu.
În condițiile scăderii presiunii din rețeaua națională de distribuție, achiziționarea din surse alternative permite menținerea livrării de gaze naturale către consumatori, relatează Antena3.
Republica Moldova. Guvernul a primit 61 din cele 101 de voturi ale legislativului din Moldova, toate voturile pentru venind din partea Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS).
La alegerile parlamentare din 11 iulie PAS a obţinut o majoritate de 63 din cele 101 de mandate în legislativ, în timp ce blocul socialiştilor şi comuniştilor are 32 de mandate, cele 6 mandate rămase revenind partidul Şor.
Natalia Gavriliţă şi-a prezentat în plenul parlamentului programul de activitate şi lista cabinetului său de miniştri, potrivit Agerpres.
Ea a declarat că Programul „Moldova vremurilor bune” include printre priorităţi reforma justiţiei, curăţarea instituţiilor corupţie, atragerea investiţiilor şi crearea de locuri de muncă bine plătite, reducerea sărăciei şi creşterea pensiilor, potrivit Radio Chişinău.
Natalia Gavriliţă a vorbit şi despre problemele cu care se confruntă ţara: migraţia şi scăderea natalităţii, infrastructură rea, sistemul de educaţie şi sănătate precar. De asemenea, ea s-a referit la promovarea politici externe active şi întreprinderea paşilor necesari pentru aderarea ţării la UE.