În luna martie 2023, statul condus de către Maia Sandu a parafat reluarea importurilor de gaze de la Gazprom. Luni, directorul companiei publice de distribuție a gazelor naturale, Moldovagaz, Vadim Ceban, a făcut anunțul, citat de Reuters.
În ultimele luni, Gazprom a făcut livrări doar către separatiștii din Transnistria.
„În luna martie a acestui an, în conformitate cu contractul actual, Gazprom a furnizat Republicii Moldova un volum total de 176,7 milioane metri cubi de gaze naturale, sau 5,7 milioane metri cubi pe zi”, a scris Vadim Ceban pe Telegram.
Vadim Ceban a precizat că decizia de a relua achiziţiile de gaze, care vor fi utilizate pentru producţia de electricitate, a fost luată pentru că preţul cerut de Gazprom este „aproape identic” cu cel oferit luna trecută de furnizorul local Energocom.
În luna octombrie 2021, Moldovagaz şi Gazprom au prelungit cu cinci ani acordul de furnizare de gaze naturale. În conformitate cu prevederile noului contract, Gazprom cere ca plata pentru gazele naturale livrate să fie făcută în avans până la data de 20 a fiecărei luni.
În ciuda angajamentelor dintre Moldova și Rusia, oamenii de încredere ai lui Vladimir Putin se tem de scenariul reunirii. Printre ei, Aleksandr Lukașenko, președintele din Belarus.
„Occidentul ar vrea să rezolve problema cu Rusia cu o singură lovitură și în Transnistria să închidă această ‘gaură cenușie’, cum se spune, și să unească Moldova, să o bage în România sau să o facă pro-occidentală. Acesta este scopul lor”, a afirmat Lukașenko, în urmă cu câteva săptămâni.