Premierul Iurie Leancă a afirmat în interviul pentru publicaţia rusă că autorităţile de la Chişinău nu intenţionează „să elaboreze un plan de soluţionare cuprinzător pentru reglementarea conflictului transnistrean şi se vor „concentra pe paşi mici, înţelegând foarte bine care sunt limite de care nu pot trece”.
„Suntem gata sa oferim regiunii transnistrene o autonomie largă, astfel încât statul să fie unit şi, în acelaşi timp, funcţional, iar ramurile Guvernului să nu poată fi paralizate. Desigur, putem elabora un document ambiţios, dar nu cred că acesta va avea mari perspective. (Evgheni) Şevciuk, la o conferinţă în Germania a propus experienţa Sudanului, nu cred că este cea mai buna soluţie în cazul nostru. Suntem o ţară europeană şi trebuie să preluăm exemplele ţărilor europene, cum ar fi cel din Catalonia. Nu uitaţi că doar în Chişinău sunt mai mulţi cetaţeni ruşi decât în toată Transnistria”, a afirmat premierul Iurie Leancă în interviul pentru Vedomosti.
Declaraţia premierului Iurie Leancă intervine în condiţiile în care negocierile în formatul 5+2 în vederea soluţionării conflictului transnistrean nu au înregistrat progrese anul trecut, iar parafarea de către R. Moldova a Acordului de Asociere cu UE a declanşat dispute între Chişinău şi Tiraspol.
În acelaşi timp, Rusia a avertizat R. Moldova că apropierea de UE ar putea duce la pierderea regiunii transnistrene, iar Sovietul Suprem de la Tiraspol a aprobat anul trecut în primă lectură o lege propusă de liderul separatist Evgheni Şevciuk, care are în vedere preluarea legislaţiei ruse de către administraţia separatistă.
Întrebat despre eventuale presiuni pe care le-ar putea face Rusia asupra R. Moldova pentru a nu semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, premierul Iurie Leancă a declarat că nu poate ghici dacă se va recurge la aşa ceva.
Referitor la interzicerea vinurilor moldoveneşti pe piaţa din Rusia, premierul Leancă a menţionat că l-a rugat pe omologul său rus, Dmitri Medvedev, să explice în ce constă problema tehnică invocată de Moscova pentru această decizie, dar răspunsul primit nu a clarificat situaţia. „Recunosc faptul că nu toţi exportatorii moldoveni au vinuri de calitate. Dar nu este corect ca toţi să fie puşi pe acelaşi cântar. Sper că în curând vom depăşi această situaţie”, a subliniat oficialul moldovean.