Premierul moldovean Chiril Gaburici a argumentat această decizie prin faptul că elaborarea respectivelor proiecte a fost tergiversată, iar republica are nevoie de acțiuni ferme pentru asigurarea stabilității.
‘Înțelegem că din poziția unui guvern minoritar nu ne putem aștepta la o aprobare în regim de urgență în parlament. Nu avem timp, acest proces ar putea să dureze săptămâni sau chiar luni. În mod normal, aceste documente trebuiau aprobate cu mai bine de jumătate de an în urmă’, a explicat Chiril Gaburici.
Potrivit premierului, responsabilitatea pe care și-a asumat-o miercuri executivul de la Chișinău a fost dictată și de necesitatea de a continua negocierile cu partenerii externi. ‘Guvernul vine cu o serie de simplificări și îmbunătățiri pentru cetățeni și mediul de afaceri’, a spus el. ‘ Această angajare de răspundere este o necesitate stringentă pentru țară și mizăm pe înțelegerea parlamentarilor’, a adăugat primul ministru moldovean, potrivit Agerpres.
Proiectul de buget pe 2015, aprobat de guvern săptămâna trecută cu o întârziere de jumătate de an, prevede venituri de aproximativ 30,3 miliarde de lei (moldovenești) și cheltuieli de 34,3 miliarde. Deficitul de aproape 4 miliarde de lei, echivalând aproximativ 200 de milioane de euro, ar urma să fie acoperit din privatizări, precum și din împrumuturi externe.
Politica bugetar-fiscală a executivului de la Chișinău prevede o serie de majorări de taxe și accize la mai multe produse, inclusiv la carburanți.
Conform legii, dacă după asumarea răspunderii de către premier în fața parlamentului, nu va fi depusă nicio moțiune de cenzură timp de 72 de ore, documentele respective vor intra în vigoare. Facțiunea socialiștilor (25 de mandate) a anunțat deja că va face un asemenea demers, dar pentru căderea guvernului este nevoie de 51 de voturi.