Igor Dodon a făcut o declarație în acest sens într-o întâlnire cu reprezentanți ai presei, pe care i-a invitat la reședința prezidențială din Condrița, situată la 29 km distanță de Chișinău. „Vom înregistra în toamnă o inițiativa a președintelui privind interzicerea prin lege a oricărui partid sau organizații obștești care pledează pentru lichidarea statalității”, fie că este vorba de partide care vor unirea cu România, fie de cele care vor alipirea la Rusia, a declarat Dodon, menționând că o prevedere similară ar exista și în legislația României.
Cu această ocazie, el a confirmat sosirea la Chișinău a vicepremierului rus Dmitri Rogozin, în pofida apelului adresat autorităților de către societatea civilă de a nu-i permite acestui reprezentant al Moscovei, cunoscut pentru atitudinea sa ostilă față de actuala coaliție (proeuropeană) de la Chișinău, intrarea în Republica Moldova.
Igor Dodon a precizat că vineri va avea o întrevedere cu Dmitri Rogozin, emisarul președintelui Vladimir Putin pentru Transnistria, iar sâmbătă ei se vor deplasa împreună la Tighina (Bender) pentru a participa la ceremoniile prilejuite de marcarea a 25 de ani de la lansarea operațiunii de menținere a păcii în zona de securitate ce separă Republica Moldova de Transnistria, potrivit Agerpres.
Președintele Dodon a mai anunțat că l-a invitat pe președintele Rusiei, Vladimir Putin, să efectueze o vizită în Republica Moldova. Pe de altă parte, Ministerul de Externe al Republicii Moldova l-a convocat miercuri la sediul său pe ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametșin, în legătura cu preconizatele ceremonii prilejuite de aniversarea a 25 de ani de la începutul operațiunii de menținere a păcii în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, relatează Radio Chișinău.
Astfel, MAE moldovean a subliniat inoportunitatea organizării în mod unilateral a unor ceremonii cu acest prilej, cu participarea artiștilor și delegațiilor oficiale din Federația Rusă, menționând că astfel de acțiuni pot prejudicia relațiile moldo-ruse. Or, Chișinăul își dorește ca aceste relații să fie prietenești, de încredere și respect reciproc, potrivit sursei citate, potrivit Agerpres.
În acest context, diplomația de la Chișinău a amintit numeroasele demersuri ale Republicii Moldova privind transformarea actualei operațiuni de menținere a păcii pe Nistru, care demult și-a îndeplinit sarcinile, într-o misiune civilă multinațională cu mandat internațional, având ferma convingere că aceasta va contribui la întărirea încrederii și la crearea unei atmosfere favorabile pentru procesul de reglementare politică a conflictului transnistrean.