„Cooperarea Chişinăului cu NATO se desfăşoară în cadrul Parteneriatului pentru Pace, iar unul dintre elementele centrale ale acestei cooperări are la bază respectarea principiului neutralităţii constituţionale a Republicii Moldova de către toţi actorii vizaţi„, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Daniel Vodă, citat de presa de la Chişinău.
„După cum se cunoaște și în spațiul public, țara noastră are relații de cooperare în domeniul securității și apărării cu mai mulți parteneri. Scopul acestui dialog ține atât de participarea la eforturile de asigurare a păcii și securității internaționale, cât și asigurarea capacităților necesare de apărare ale forțelor armate pentru contracararea potențialelor riscuri de securitate. Aceste acțiuni fac parte din obiectivele de promovare a interesului nostru național”, a mai spus Vodă.
Citeşte şi Macron vrea cât mai repede Moldova în UE. Anunţ important după întâlnirea cu Maia Sandu, de la Paris
Citată de presa străină, ministrul britanic de externe, Liz Truss, a menționat că Moldova ar trebui să fie „echipată conform standardelor NATO” pentru a o ajuta să se protejeze împotriva amenințării unei invazii ruse. Potrivit acesteia, au fost în desfășurare discuții cu aliații despre cum să ajute națiunile mai mici să se apere.
#British Foreign Secretary @trussliz thinks that not only #Ukraine but also #Moldova should be armed according to #NATO standards, reports @BBCNews.
It is planned to replace obsolete Soviet weapons and military equipment with modern weapons from NATO countries. pic.twitter.com/Xe93mMpQ7j
— NEXTA (@nexta_tv) May 21, 2022
Anterior, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (de stânga, prorus) al fostului preşedinte pro-Kremlin, Igor Dodon, a cerut explicaţii guvernării, deplângând ”tentativele Occidentului de a încălca neutralitatea Republicii Moldova”.