Republica Moldova se destabilizează: Protestele antiguvernamentale de la Chişinău continuă

Situația rămâne tensionată la Chișinău, unde mii de oameni au continuat să protesteze împotriva guvernanților în noaptea de marți spre miercuri în Piața Marii Adunări Naționale, relatează mass-media moldovene. Numărul de corturi instalate în piață, în apropiere de clădirea guvernului, a crescut miercuri la peste 200, potrivit Jurnal.md.
Romania TV
09 sept. 2015, 13:01
Republica Moldova se destabilizează: Protestele antiguvernamentale de la Chişinău continuă

Oamenii aduc mâncare și apă pentru manifestanții — câteva sute — care vor rămâne să protesteze non-stop. Majoritatea protestatarilor pleacă din piață dimineață, dar mulți dintre ei se întorc seara, după serviciu.

Protestatarii spun că sunt hotărâți să stea în centrul capitalei până când actuala guvernare va îndeplini revendicările înaintate de Platforma Civică ‘Demnitate și Adevăr’ — demisia președintelui, a guvernului, alegeri anticipate și alegerea președintelui țării prin vot direct.

Zeci de mii de oameni au răspuns la apelul Platformei Civice ‘Demnitate și Adevăr’ și au protestat duminică la Chișinău împotriva abuzurilor puterii și a corupției, care au dus la destabilizarea sistemului bancar al republicii și la degradarea condițiilor de trai ale oamenilor. Ei au cerut ca oficialii responsabili de ‘furtul’ unui miliard de dolari, circa 15% din PIB, prin devalizarea a trei instituții bancare să fie trași la răspundere. Însă după trei zile de proteste, nicio întâlnire dintre reprezentanții manifestanților și autorități nu a avut loc.

Citeşte şi A doua noapte de proteste la Chişinău. Preşedintele NU vrea să demisioneze. Se cer alegeri anticipate UPDATE

Premierul Valeriu Streleț spune că este dispus să discute cu protestatarii care cer demisia guvernului și și-au instalat corturile în piața centrală. Însă, în opinia sa, demisia executivului ar fi o catastrofă pentru Republica Moldova, în contextul în care în curând urmează să ajungă la Chișinău o delegație FMI.

‘Eu am fost tentat să refuz funcția de premier, dar am acceptat, pentru că am înțeles că ne aflăm într-o situație de o gravitate fără precedent. O eventuală demisie a guvernului ar însemna o prăbușire totală. S-ar putea ca nimic să nu mai poată fi reconstruit. Urmează să vină FMI și să creăm o platformă care să ne permită să ne relansăm. Deja am început să avem niște mici rezultate, dar reprezentanții protestatarilor (…) solicită demisia executivului’, a declarat el marți, la postul public de televiziune.

‘Avem păcate față de cetățeni, dar le putem corecta. Alegerile anticipate nu reprezintă soluția. Problemele sunt extrem de grave. Un euro poate ajunge la 40 de lei (moldovenești) pentru că acum cursul e menținut cu forța. Rata dobânzii e înaltă și economia nu se poate dezvolta. Alegerile ar însemna restanțe la salarii și pensii’, a avertizat el.

Spynews
La ce oră are loc finala de la 100 de metri liber, unde David Popovici vrea un nou aur olimpic. Programul complet al zilei de 31 iulie
Bzi.ro
Sandra Mutu, încântătoare pe litoral, în costum de baie! Soția Briliantului a făcut furori!
Fanatik.ro
Bombă! Revine Gigi Becali în politică!? „O să fiu deputat în decembrie!” Video exclusiv
Capital.ro
Răsturnare totală de situație în cazul UDREA. E nevinovată. A apărut dovada
Playtech.ro
Lavinia Pîrva, cea mai fierbinte apariție! Soția lui Bănică a arătat chiar TOT fără inhibiții
DailyBusiness
Atenție! Cum va trebui să folosiți CNP-ul fiscal
Adevarul
Totul despre crima teribilă care a șocat Statele Unite. Cum și-a omorât o româncă soțul american și i-a tăiat capul, mâinile și picioarele
Spynews
Drama care i-a marcat viața lui Andrei Stoica. Totul s-a schimbat din acel moment! Campionul, declarații emoționante la Star matinal e pe val: ”Plângeam în fiecare seară” | VIDEO
Spynews
Cătălin Bordea a oferit prima reacție în războiul dintre fosta soție, Livia, și prietenii săi: „Au fost lezați”
Evz.ro
Ce a putut să spună Victor Ponta. A bătut-o pe Șoșoacă
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Ce i-ar fi provocat, de fapt, moartea lui Andrei Versace? Medicii legiști au anunțat rezultatele autopsiei
Cancan.ro
Patricia a comandat o ciorbă de văcuță și o saramură de crap, într-un restaurant din Mamaia. Cum a reacționat când a văzut nota de plată
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Nuntă cu 1.200 de invitați în Maramureș! Cum au reacționat internauții după ce evenimentul a ajuns viral pe TikTok: „Am zis că e filmare de la Beach Please”
Capital.ro
UE a dat ordin. România va impune interdicție. Românii care au interzis în tren
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
'Durere mare'- Părinții doctoriței Gavril, reacție sfâșietoare
substantial.ro
Premierul Marcel Ciolacu despre numirea comisarului european: Discuții cu Ursula von der Leyen și negocieri interne
MediaFlux
RĂSTURNARTE de SITUAȚIE privind ALEGERILE din SUA! Nimeni nu se aștepta la asta de la Kamala Harris
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?