Maia Sandu a reacţionat după ce a fost întrebată ce măsuri ia Republica Moldova în cazul intensificării tensiunilor pe măsură ce se apropie 9 mai, ziua în care Rusia sărbătoreşte Ziua Victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial.
„Nu există un pericol iminent pentru viitorul apropiat. Dar, bineînțeles că avem planuri de contingență pentru asemenea scenarii mai puțin optimiste sau pesimiste. Guvernul, autoritățile, ministerele responsabile au planuri de contingență pentru aceste situații. Repet, nu vedem un risc iminent la moment”, a declarat preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, conform Deschide.md.
Citeşte şi: Klaus Iohannis, întâlnire cu președintele Germaniei: „Sprijinim integrarea Rep. Moldova în UE” (FOTO)
În cadrul unei conferinţe de presă susţinute miercuri împreună cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, Maia Sandu a precizat că Republica Moldova nu vede o ameninţare „iminentă” de propagare a tensiunilor din conflictul din Ucraina, în pofida „provocărilor” separatiştilor pro-ruşi din Transnistria, care au raportat o serie de atacuri şi explozii în regiune. Aceştia au raportat au acuzat Kievul de implicare aceste incidente, scrie The Guardian.
De asemenea, Maia Sandu a reiterat că incidentele care au avut loc în Transnistria zilele trecute sunt ”îngrijorătoare”, iar analizele Guvernului de la Chişinău indică faptul că acestea au fost organizate de forţe pro-război din interiorul regiunii.
”Moldova a condamnat ferm acest război devastator. Am chemat, din prima zi, la restabilirea păcii. Cetăţenii noştri şi-au deschis inimile şi casele pentru a oferi adăpost refugiaţilor din Ucraina. Mai bine de 90 de mii dintre ei rămân în continuare în ţara noastră”, a declarat Maia Sandu.
”Apreciem, în acest context, asistenţa oferită de Uniunea Europeană pentru gestionarea fluxului de refugiaţi, sub formă de granturi, donaţii umanitare şi pachete de ajutor, în valoare totală de aproximativ 13 milioane de euro”, a mai spus Maia Sandu, potrivit News.ro
Preşedintele Maia Sandu şi Guvernul de la Chişinău au pus incidentele pe seama grupărilor separatiste „pro-război” şi au denunţat comentariile de luna trecută ale unui general rus, potrivit cărora Rusia ar avea ca obiectiv să acapareze teritoriul ucrainean pentru a face legătura cu separatiştii din Moldova. Ea a catalogat tensiunile drept „provocări” ale separatiştilor şi a declarat că Poliţia face tot ce poate pe partea sa de Nistru pentru a asigura stabilitatea.
Potrivit Mediafax, Ucraina a acuzat Rusia că încearcă să atragă Moldova în război. Kremlinul şi-a exprimat „îngrijorarea” cu privire la situaţia din regiunea separatistă din Moldova.