Uniunea Europeană va deschide oficial discuțiile cu Ucraina, urmată de Republica Moldova. Acest demers este rezultatul unui acord obținut cu greu între 26 de țări membre ale UE, care au fost nevoite să convingă cea de-a 27-a țară, Ungaria, să nu blocheze procesul.
Premierul ungar Viktor Orban s-a opus vehement oricăror discuții de aderare cu Ucraina, considerând țara nepregătită pentru a face parte din această uniune politică și economică. Ungaria blochează, de asemenea, orice ajutor militar european pentru Kiev. Orban a acceptat în cele din urmă să părăsească masa negocierilor la summitul liderilor UE-27 din decembrie, iar cei 26 de omologi ai săi au decis să deschidă negocieri de aderare cu Kievul și Chișinăul.
După deschiderea oficială a discuțiilor, negociatorii vor analiza mai întâi legislația celor două țări pentru a verifica dacă este compatibilă cu cea a Uniunii Europene. Această etapă, cunoscută sub numele de „screening” la Bruxelles, durează în mod normal între unul și doi ani. În cazul Ucrainei sau al Republicii Moldova însă, lucrurile vor merge mai repede, deoarece „avem deja o idee destul de clară” asupra situației, a subliniat un diplomat european anonim.
Totuși, diversele capitole de negocieri vor fi deschise abia peste săptămâni sau chiar luni bune, însă nu înainte de încheierea anului curent, mai ales că, la 1 iulie 2024, Ungaria va prelua președinția semestrială a Consiliului UE. La 7 iunie, Comisia Europeană a considerat că Ucraina și Republica Moldova au îndeplinit toate condițiile prealabile pentru aderare, însă încă există cerințe către Kiev să ia măsuri pentru a combate corupția și deținerea oligarhilor. De asemenea, Comisia a cerut să se acorde o mai mare atenție minorităților, o măsură solicitată insistent de Budapesta din cauza prezenței unei comunități maghiare în Ucraina.
Uniunea Europeană a acordat Ucrainei statutul de țară candidată în iunie 2022, într-un gest simbolic, la câteva luni după începutul războiului declanșat de Moscova, precum și Republicii Moldova. Deschiderea negocierilor este doar o etapă a unui proces de aderare lung și anevoios.
Citește și: Salariu obligatoriu în România! Noile reguli stabilite în Uniunea Europeană