Agenția îl citează pe ministrul Economiei și Infrastructurii, care a declarat că R. Moldova intenționează să procure gaze din Rusia prin conducta Turkish Stream.
Țelul este de a lansa consultări cvadripartite între Ucraina, România, Bulgaria și R. Moldova pentru ca să fie posibilă suplinirea și distribuția de gaze.
„Noi vrem să evaluăm aspectele tehnice și financiare ale proiectului. Comisia Europeană va prelua rolul de mediator în acest proces”, a declarat Brânzan, potrivit deschide.md
„Nu este nevoie de pregătiri suplimentare și construcții adiționale; infrastructură există deja. Există deja o conductă care unește Turcia și Moldova; aceasta este conducta Transbalcanică. În prezent, Turcia procură gaze de la Rusia prin intermediul Conductei Albastre și conductei Transbalcanice, aceasta din urmă trecând pe teritoriile Ucrainei, R. Moldova, României și Bulgarei. De îndată ce prima secțiune a Turkish Stream va fi pusă în funcțiune, fluxul pe teritoriul Ucrainei va fi întrerupt. Prin urmare, fluxul existent poate fi inversat astfel încât Turcia să poate aproviziona România și R. Moldova cu gaze”, a declarat Igor Iușkov, analist la Institutul de Securitate Energetică din Rusia și lector la Universitatea de Economie din Rusia.
„Conducerea actuală a Naftogaz din Ucraina declară că nu va semna un nou contract cu Rusia. În mod normal, toți consumatorii europeni își fac griji de modul în care e vor primi gaze de care au nevoie, dacă fluxul prin Ucraina se va opri la 1 ianuarie. Pentru Republica Moldova și România, aceasta este o problemă importantă”, a continuat acesta, potrivit deschide.md.
Contractul dintre Republica Moldova și Gazprom va expira pe 31 decembrie 2019. Se presupune că acest contract va fi prelungit sau renegociat.