Republica Moldova va decreta mobilizarea în cazul în care războiul din Ucraina se va schimba „radical”, iar ostilitățile se apropie de granițele sale sau duc la o creștere puternică a fluxului de refugiați, a declarat, marți, ministrul apărării din guvernul de la Chișinău, Anatolie Nosatîi, într-un interviu la TVR Moldova.
„Pentru a trece la un așa scenariu, trebuie să fie niște schimbări radicale, în primul rând, pe frontul din Ucraina. Ceea ce ar însemna că acțiunile militare ar fi foarte aproape de hotarele Republicii Moldova, respectiv ar fi niște schimbări ce țin de migrarea refugiaților, ceea ce ar fi resimțit pentru o mișcare masivă a forțelor militare în zonele de operații.
Și atunci ar fi clar că și noi o să fim nevoiți să întreprindem măsurile respective pentru a reacționa adecvat la scenariu Nu o să așteptăm până la ultima zi când o să fie deja târziu”, a spus oficialul moldovean în cadrul unui interviu acordat TVR Moldova.
Recent, autoritățile moldovene anunțaseră și că intenționează să facă noi achiziții în domeniul apărării, inclusiv un sistem de apărare antiaeriană, în contextul în care spațiul aerian moldovean a fost traversat de rachete de croazieră rusești trimise pentru bombardarea Kievului.
În acest sens, Republica Moldova a cerut ajutor pentru achiziție: „Este un sistem foarte complicat şi costisitor. Este vorba de o achiziţie pe termen lung. În acest sens lucrăm la armonizarea legislaţiei privind achiziţiile multianuale.
Anterior, toate achiziţiile se făceau pe termen scurt şi într-un volum foarte mic. Nu se punea problema de rachete sau avioane. În acest sens, fără asistenţă din partea partenerilor străini ne va fi greu să obţinem această capabilitate”, a subliniat Nosatîi.
Bombardiere ruseşti în Pacific, NATO a ridicat imediat avioanele de luptă
Într-un alt interviu, ministrul moldovean al apărării a declarat că Rusia nu recunoaşte că rachetele sale au survolat spaţiul aerian al Republicii Moldova, din contră, cere guvernului de la Chişinău dovezi.
„Nu am primit nicio explicaţie oficială. Din discuţiile colegilor de la Ministerul Afacerilor Externe, din discuţiile pe care le-am avut cu ataşatul militar, partea rusă ia o poziţie de apărare a acţiunilor sale şi solicită detalii din partea noastră. În loc să recunoască faptul că au survolat spaţiul aerian al Republicii Moldova, ei solicită o confirmare a survolului”, a declarat Nosatîi într-un interviu pentru Radio Moldova.
„În condiţii normale, în caz de încălcare a spaţiului aerian, forţele de apărare antiaeriană trec în stare de alertă şi întreprind măsuri de interceptare a ţintelor, cum ar fi rachete sau avioane care încalcă spaţiul naţional al unui stat. Noi avem mijloace de monitorizare, radare, de aceea am putut să depistăm aceste ţinte şi să le confirmăm”, a afirmat el.
În ceea ce priveşte „mijloacele de interceptare, la acest capitol stăm mai rău, nu avem capacitatea de a reacţiona. Pentru a intercepta o ţintă aeriană, avion sau rachetă este nevoie de o altă rachetă sau de un avion de vânătoare care ar doborî ţinta respectivă”, a explicat Anatolie Nosatîi în interviul pentru Radio Moldova.
Volodimir Zelenski: ”Chiar acum are loc un nou atac cu drone ruseşti, care sunt doborâte”
Igor Grosu: Moldovagaz nu a primit din partea Gazpromului nicio înştiinţare privind reducerea volumului de gaze
Compania Moldovagaz nu a fost informată despre o eventuală reducere a volumului de gaze livrate de Gazprom pentru luna noiembrie. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, după ce aşa zisul lider de la Tiraspol a anunţat că în regiunea transnistreană livrările de gaze pentru noiembrie vor fi diminuate cu 40 la sută.
Igor Grosu susţine însă că Republica Moldova este pregătită pentru orice scenariu, inclusiv pentru sistarea completă a livrărilor din partea Gazprom, dar îndeamnă oamenii să economisească energia electrică şi gazele naturale.
„Oficial confirm că Moldovagaz nu a primit din partea Gazpromului nicio înştiinţare privind reducerea sau ce volume sunt dispuşi să livreze. Dar asta nu înseamnă că nu ne putem aştepta la astfel de decizii. Ţinând cont de experienţa şi interacţiunea noastră cu Gazprom e „metoda surprizei”, a declarat IGOR GROSU.
Preşedintele Parlamentului dă asigurări că oamenii nu vor rămâne fără curent sau gaze naturale. Asta chiar dacă Gazprom a redus volumul de gaze pentru octombrie cu 30 la sută. În prezent, Rusia ne livrează doar 5,7 milioane de m3 de gaze pe zi din cele 8,06 milioane de m3 necesare.
„Staţiile electrice din Chişinău deja folosesc alt tip de combustibil, facem procurări de alte tipuri de combustibili. Noi, cetăţenii, trebuie să economisim, să avem grijă de căldura din încăperi, de electricitatea pe care o consumăm, pentru că e vorba de banii noştri. O vom face, astfel încât să nu mai ajungem să fim şantajaţi de fiecare dată când ajungem în iarnă.”
Subiectul privind criza energetică a fost discutat de Igor Grosu şi cu Preşedintele Camerei Deputaţilor a Parlamentului Republicii Cehe, care se află într-o vizită oficială la Chişinău.
Oficialul ceh a precizat că Uniunea Europeană a redus dependenţa de gazul rusesc de la 40 la sută la 7,5 procente.
,,O idee ar putea fi ca ţările UE să cumpere împreună necesarul de gaz şi aş putea sugera ca să fie implicate în acest program şi ţările candidate, ca o idee a mea, dacă este necesar şi binevenit pentru Moldova.”, a spus Marketa Pekarova Adamova, preşedintele Camerei Deputatilor a Parlamentului Republicii Cehe.
La începutul lunii octombrie, concernul rus Gazprom a amenințat Moldova cu sistarea completă a livrărilor de gaze dacă nu primește avansul pentru luna octombrie până în data de 20. Compania a mai avertizat că își rezervă inclusiv dreptul de a rezilia în orice moment contractul privind furnizarea de gaze naturale, întrucât nu este semnat încă un acord privind reglementarea datoriilor istorice. De cealaltă parte, vicepremierul Andrei Spînu acuză Gazprom-ul că încalcă propriile angajamente și susţine că argumentele invocate de concernul rus ar fi doar pretexte pentru a nu ne livra gaze naturale.