Noul premier desemnat al Republicii Moldova, Chiril Gaburici, îşi prezintă echipa guvernamentală în faţa parlamentului de la Chişinău. Omul de afaceri a fost propus pentru funcţia de şef al executivului, după eşecul de săptămâna trecută al guvernului Leancă 2.
Premierul desemnat Chiril Gaburici a început luni consultările cu facţiunile parlamentare în vederea pregătirii programului său de guvernare şi a listei miniştrilor din viitorul cabinet.
Cu o zi înaintea votului, premierul desemnat a purtat consultări cu democraţii.
Marian Lupu, lider PD: „Am decis împreună cu toată fracţiunea să dăm vot pozitiv pentru guvernul lui Gaburici”.
Deocamdată, Gaburici are susţinerea declarată doar a democraţilor şi a o parte din liberal-democraţi. Prim-vicepreşedintele PLDM, Iurie Leancă, a spus încă din ziua desemnării lui Gaburici la funcţia de prim-ministru că nu va vota un Guvern susţinut de comunişti.
Iurie Leancă, prim-vicepreşedinte PLDM: „Dacă vor vota comuniştii, eu nu votez pentru un Guvern, ales cu concursul PCRM”.
Şi liberal-democratul Eugen Carpov, care este un apropiat al fostului premier Leancă, a dat de înţeles că s-ar putea să respingă un guvern condus de Gaburici.
Eugen Carpov, membru PLDM: „Guvernul minoritar este o decizie proastă pentru Republica Moldova, voi decide în ziua votului cum voi proceda”.
Liberalii au anunţat că nu vor vota un guvern în care nu se regăsesc, iar comuniştii au evitat să spună dacă vor vota în favoarea cabinetului Gaburici sau nu, anunţând doar că vor fi constructivi în Parlament. Pentru a obţine vot de încredere din partea Parlamentului, cabinetul condus de Chiril Gaburici trebuie să aibă susţinerea a cel puţin 51 dintre deputaţi.
Chiril Gaburici (38 de ani) este economist de profesie şi a condus timp de câţiva ani una dintre companiile de telefonie mobilă din Republica Moldova. Nu este membru de partid.