Republica Moldova se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din istoria sa. Șeful diplomației moldovene, Nicu Popescu, a declarat vineri, că țara sa are nevoie de 1,1 miliarde de euro pentru a trece peste această iarnă care se anunță a fi una extrem de dificilă pentru întreaga Europă.
Declarația ministrului de Extrene vine pe fondul problemelor grave cu care se confruntă Republica Moldova în ceea ce privește aprovizionarea cu gaz rusesc şi electricitate din Ucraina.
„Situaţia noastră este foarte, foarte dificilă”, a declarat Nicu Popescu la Forumul pentru Pace de la Paris.
„Ţara noastră este ameninţată militar, precum şi pe plan energetic şi economic”, a adăugat el, subliniind faptul că Republica Moldova încearcă să găsească surse de aprovizionare alternative.
De mai multe săpămâni, Republica Moldova se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește aprovizionarea cu gaz rusesc, după ce separatiștii pro-ruși din Transnistria au decis să reducă la 27% livrările de curent de la Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan.
„Situaţia se va complica şi mai mult în această iarnă, dar vom continua să o gestionăm”, a mai spus Nicu Popescu.
Șeful diplomației moldovene a precizat că 1,1 miliarde de euro sunt o estimare la data de 11 noiembrie şi acoperă lunile de iarnă până în aprilie.
Însă acesta a subliniat faptul suma ar putea creşte sau scădea în funcţie de evoluţia situaţiei din Ucraina.
Ursula Von der Leyen a spus joi, în cadrul unei vizite la Chișinău, că pe data de 24 noiembrie va avea loc la Paris o nouă conferinţă a donatorilor pentru Republica Moldova. Preşedinta Comisiei Europene a dat asigurări că solidaritatea UE față de Republica Moldova este de neclintit.
„Moldova este parte din familia noastră europeană, iar familile se unesc atunci când timpurile sunt grele şi de aceea sunt azi aici”, a spus Ursula von der Leyen.
„Moldova este o ţară care îşi apără cu curaj democraţia şi valorile noastre comune. Facem tot posibilul să acordăm gaze în flux invers pentru Republica Moldova de la alţi furnizori. Cele 200 de milioane de euro sunt pentru a diversifica aprovizionarea cu gaz, iar cei 50 de milioane pot fi folosiţi pentru a susţine gospodăriile casnice şi companiile, este decizia dumneavoastră”, a mai spus șefa Comisiei Europene.