Diferența dintre aceste spitale și cele în care se tratează majoritatea românilor sunt uriașe. Medicul a explicat, în cadrul primei Conferinţe Naţionale „Tehnologia & IHealth în Medicina Secolului XXI”, de la Târgu Mureş, că noile tehnologii sunt foarte costisitoare.
„Medicii români s-au adaptat cu dificultate la noile tehnologii, care sunt foarte scumpe. Sunt câteva spitale care au toate tehnologiile din lume, cum ar fi Institutul Clinic Fundeni, însă la noi nenorocirea este că între spitalele normale, cu tehnologii aduse la nivelul actual al medicinei, şi spitalele obişnuite în care se tratează românii e o distanţă uriaşă.
Dacă vă duceţi în Franţa, Germania, Anglia sau o ţară dezvoltată medical, o să vedeţi că şi la Londra, şi într-un spital mic dintr-un orăşel oarecare tehnologiile sunt la fel. Adică dispun şi de CT, şi de RMN, şi de cateterism cardiac şi de tot ceea ce trebuie. La noi, ca să le faci pe astea, trebuie să te deplasezi către nişte doctori cu nume sau către nişte instituţii private ori de stat, unde să-ţi faci respectiva investigaţie”, a declarat presei dr. Vasile Sârbu.
Un pacient care ar vrea să vadă dacă are metastaze în faza chimică, când nu se văd la RMN sau la CT, nu are acces. Acest lucru se poate vedea doar prin intermediul tehnlogiei foarte moderne, iar aparatele se găsesc doar în marile centre universitare.
Citește și Dr. Craiu, avertisment pentru părinţi în sezonul cald: Soluţia nu este o nouă cură de antibiotice!
„Vizavi de adaptarea medicii româneşti, este clar o disoluţie între medicina de bază (…) Sănătăţii şi cercetării ar trebui să i se dea din PIB-ul României cât are nevoie. Dacă vă uitaţi cât dă Japonia pentru cercetare, este 11%, iar România dă undeva la 2 şi ceva – 3 la sută din PIB-ul ei. În al doilea rând, trebuie să coborâm de la vârful medicii româneşti, care au de toate – sunt câteva centre şi la noi în ţară pe care le-am numi astrale, câteva, care fac genetică, transplant de celule – ca noi să avem sănătatea cât de cât egală cu a unui confrate din Germania sau Franţa, trebuie să aibă acces, în orăşelul lui, la tehnicile actuale”, a arătat dr. Sârbu.
Dr. Vasile Sârbu e de părere că elita trebuie să se răspândească în toate spitalele şi că asta înseamnă să existe endoscopişti în toate spitalele mici, să se facă puncţii, să fie laboratoare în toate spitalele, inclusiv în cele mici, adică toate tehnologiile care acum le deţin doar câteva centre.
„Avem tehnologii, avem doctori, avem mâini, avem minţi luminate şi atunci care e problema? Avem facultăţi bune, avem doctori pe care ni ia Apusul, se duc pentru tehnologii bune, condiţii bune şi salarii bune. Cum aş concluziona eu chestia asta? Plecând de la o imagine care nu-mi aparţine mie, ci a pictat-o cel mai mare pictor al nostru, Nicolae Grigorescu. Cum a sintetitzat el românismul nostru într-un tablou?
A pictat ‘Carul cu boi’. Avem har cu carul şi ne conduc boii. Care nu fac ceea ce v-a spus eu. De ce? Ştiu că avem har, cu carul… Nici ăştia nu sunt boi, care ne conduc, pentru că ei şi ar vrea să facă, dar greutăţile sunt foarte mari şi puţin câte puţin să sper că vom ajunge şi noi să avem aceste tehnologii în toate locurile, nu doar la Târgu Mureş, ci şi la Reghin, şi la Sighişoara, şi la Vinţu de Sus, şi la Vinţu de Jos”, a mai spus dr. Sârbu.