Respiraţie urât mirositoare? Află care sunt cauzele şi cum poţi scăpa de ea!

Respirația urât mirositoare, denumită halitoză, foarte deranjantă în viață socială indiferent de vârstă, preocupă foarte multe persoane care se confruntă cu această problemă.
Romania TV
22 mart. 2016, 10:04
Respiraţie urât mirositoare? Află care sunt cauzele şi cum poţi scăpa de ea!

Primul pas în diagnosticarea și tratarea afecțiunii este un control stomatologic, în cadrul căruia medicul dentist va putea confirma sau exclude cauza orală a respirației urât mirositoare.

Atunci când stomatologul nu identifică, însă, o cauză dentară, acesta va trimite pacientul către alt medic specialist, deoarece problema poate fi strâns legată de alte afecțiuni de existența cărora pacientul nu este conștient încă, atenționează doamna doctor Mihaela Dan, medic specialist ortodonție în cadrul clinicii Orto-Implant Expert.

Există o serie de cauze diferite ale halitozei, variind de la probleme de stomac la dietă și probleme dentare, însă cele mai multe dintre ele pot fi identificate în cavitatea bucală. În acest caz problema trebuie tratată într-un cabinet specializat, deoarece apa de gură sau guma de mestecat nu îndepărtează cauza, ci doar o maschează pentru o perioadă scurtă.

Citeşte şi  Arată-mi gura ca să-ţi spun cum stai cu sănătatea

Atunci când nu este identificată o cauză dentară, pacientul este trimis către alt medic specialist, deoarece problema poate fi un indiciu al altor boli.

Cauzele dentare

Cele mai frecvente cauze ale respirației urât mirositoare sunt cele dentare, cum ar fi limba încărcată, însemnând dezvoltarea bacteriilor între papilele gustative, fapt pentru care este necesar ca, odată cu periajul dentar, să periem și limba, pentru îndepărtarea depunerilor.

„Cariile dentare, în care rămân resturi alimentare care fermentează și se descompun, gangrenele dentare, inflamațiile gingivale și pungile parodontale, zonele de extracție dentară în perioada de vindecare, protezele dentare necurățate în mod corespunzător și, în definitiv, igiena orală necorespunzătoare se află și ele în strânsă legătură cu o respirație neplacută”, a adăugat doamna doctor Mihaela Dan.

Citeşte şi  Motive să-ţi cureţi limba

Respirația urât mirositoare – semn al unor boli

Respirația urât mirositoare care persistă sau un gust neplăcut în gură pot fi un semn de avertizare al bolii gingivale (parodontoză), care este cauzată de acumularea de placă bacteriană pe dinți. Bacteriile determină formarea de toxine, care irită gingiile. În cazul în care rămâne netratată, această boală poate afecta gingiile și chiar maxilarul.

Alte cauze pot fi reprezentate de boli generale, cum ar fi amigdalita, diabet (cu miros caracteristic de acetonă), infecții ale tractului respirator, cum ar fi pneumonia sau bronșita, infecții cronice ale sinusurilor, diabet zaharat, reflux acid gastro-esofagian, boli hepatice sau renale, care alterează procesarea și eliminarea unor substanțe metabolice.

Mirosul neplăcut corespunzător poate fi eliminat prin tratarea acestor boli. Menținerea unei igiene dentare corecte, controalele stomatologice periodice și preocuparea pentru sănătate pot ajuta la evitarea acestei neplăceri.

Nu în ultimul rând și gura uscată, cunoscută medical sub numele de xerostomie, poate provoca o respirație urât mirositoare. Saliva este necesară pentru a umezi gura, neutraliza acizii produși de placă, dar și pentru a îndepărta celulele moarte care se acumulează pe limbă, gingii și obraji.

Citeşte şi  CANCERUL ORAL, descoperit cu ajutorul unui test de respiraţie

În cazul în care nu sunt îndepărtate, aceste celule se descompun și pot provoca respirația urât mirositoare. Gura uscată poate fi un efect secundar al diferitelor medicamente, probleme ale glandei salivare sau al respirației în mod continuu pe gură.

Dieta necorespunzătoare

Ceea ce mâncăm afectează ceea ce expirăm, deoarece alimentul odată digerat este absorbit în sânge și apoi anumite substanțe sunt eliminate de plămâni prin respirație.

Anumite alimente cu miros puternic, cum ar fi ceapa sau usturoiul pot cauza o respirație cu miros neplăcut. Zdrobirea lor începe în gură, lăsând un miros caracteristic, însă după ce sunt digerate, rezultă substanțe care se elimină prin plămâni (respirație).

Problema poate fi rezolvată parțial prin periaj dentar, gumă de mestecat fără zahăr, folosirea aței dentare și a apei de gură, însă până ce nu sunt complet eliminate din organism, mirosul lor poate fi doar mascat.

„Le recomand pacienților adoptarea unei diete sănătoase, echilibrate și a meselor regulate. Anumite regimuri mai speciale-cum ar fi postul extrem și dietele foarte sărace în carbohidrați pot provoca și ele o respirație urât mirositoare, astfel încât putem constata cu surprindere că și persoanele care se află la dietă se pot confrunta cu aceeași problemă a respirației urât mirositoare din cauza meselor rare. Periajul va masca mirosul numai temporar, astfel încât este indicat să tratăm în primul rând cauza, nu efectul”, spune doamna doctor Mihaela Dan.

Citeşte şi  Cum să ai o respiraţie proaspătă TOT TIMPUL

Alcoolul și tutunul

Alcoolul, tutunul și produsele înlocuitoare de tutun sunt iarăși o cauză des întâlnită a respirației urât mirositoare. Mirosul lor provine atât din gură, cât și din plămâni, iar renunțarea la folosirea lor ar aduce un mare câștig, în principal pentru sănătate.

Anumite medicamente

Anumite tipuri de medicamente pot provoca, de asemenea, o respirație urât mirositoare. „În acest caz putem vorbi de nitrați, care sunt uneori folosiți pentru a trata angina pectorală, o durere piept cauzată de un blocaj în alimentarea cu sânge a inimii, unele medicamente
utilizate în chimioterapie, dar și fenotiazinele. În cazul în care un anumit medicament cauzează respirația urât mirositoare, medicul poate fi în măsură să recomande pacientului o alternativ ă”, a adăugat doctor Mihaela.

Citeşte şi  Exerciţii de respiraţie care vindecă şi previn bolile

Cum putem preveni această problemă

Menţinerea sănătăţii orale este esenţială pentru a reduce respiraţia urât mirositoare, astfel încât medicul stomatolog trebuie vizitat în mod regulat pentru o curăţare dentară şi consult. Periajul dinţilor şi a limbii de două ori pe zi cu pastă de dinţi pentru a elimina resturile alimentare, dar şi utilizarea atei şi a apei de gură este indicată pentru a curăţa spaţiile interdentare.

Preocupările legate de respiraţia urât mirositoare trebuie discutate cu medicul dentist. Specialistul vă poate ajuta la identificarea cauzei şi, dacă este din cauza unei probleme orale, poate dezvolta un plan de tratament pentru a ajuta la eliminarea acesteia.

Află și alte soluții care combat respirația urât mirositoare AICI

DailyBusiness
Românii vor plăti rate mai mari. ROBOR a urcat la 5,58% pe an
Spynews
”Ei știu că noi aveam un plan”. Ce mesaj le transmite Adriana Bahmuțeanu copiilor ei. Vedeta luptă în continuare să îi ia acasă, după moartea lui Silviu Prigoană
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Cel mai sigur oraș din România. Este considerat rivalul Bucureștiului, are multe parcuri, mari centre comerciale si este unul dintre cele mai frumoase locuri de la noi din țară. Dacă te muți aici, duci o viață frumoasă și liniștită
Capital.ro
Nadia Comaneci e în doliu. Zi tristă pentru Zeița de la Montreal: Mi-a schimbat viaţa pentru todeauna
Playtech.ro
Silviu Prigoană și-a făcut singur parastasul de 40 de zile acum 16 ani: ce spun preoții despre acest obicei neobișnuit
DailyBusiness
Se schimbă legislația. Se confiscă plăcuțele de înmatriculare și certificatul mașinii
Adevarul
Noua tehnică a Rusiei pentru a teroriza Ucraina. Folosește drone cu încărcătură termobarică, capabile să distrugă imobile uriașe
wowbiz.ro
Văduva lui Silviu Prigoană îi dă replica Adrianei Bahmuțeanu: "Copiii nu vor să o vadă: «"Știm ce i-ai făcut lui tati»"
Spynews
Imagini de colecție cu Silviu Prigoană și Adriana Bahmuțeanu în ziua nunții. S-au căsătorit pentru prima dată în 2003
Spynews
Războiul continuă! Anamaria Prodan l-a dat în judecată pe Dinte, martorul lui Laurentiu Reghecampf
Evz.ro
Cartofi țărănești de post. Îi poți savura cu murături sau mujdei de usturoi
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
FOTO. Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție incendiară!
kanald.ro
„Regina Întunericului” a rupt tăcerea: „Nu și-a dorit..” S-a aflat motivul pentru care Silviu Prigoană a fost înmormântat în secret!
Cancan.ro
Adevăratul motiv pentru care Silviu Prigoană s-a retras din masonerie. Ce înseamnă gradul 33, de fapt
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Zi de doliu. S-a stins actorul legendă al anilor ’80. Românii s-au unit în rugăciune
StirileBZI
Regulă nouă pentru proprietarii de mașini din România! Certificat obligatoriu după 29 noiembrie
Prosport.ro
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
stirilekanald.ro
Iasmina, fata de 14 ani care s-a sinucis, postare CIUDATĂ pe Facebook înainte să-și ia viața. Ce se vede în fotografie
substantial.ro
Biden și Xi Jinping: Deciziile privind armele nucleare trebuie să rămână sub control uman
MediaFlux
PENALITĂȚI pentru ROMÂNII care STAU la BLOC! Proprietarii au 30 de ZILE la DISPOZIȚIE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Meserii bine plătite în România: cum câștigi până la 10.000 de lei pe lună fără BAC