Restaurantele, terasele, cantinele, cofetăriile și alte localuri care servesc mâncare vor trebui să prezinte clienților meniuri detaliate, astfel încât aceștia să știe exact ce mănâncă. Vor fi trecute detalii despre valoarea nutrițională, aditivii folosiți, dar și grăsimile, acizii grași saturați, zaharurile, proteinele și sarea.
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) spune că operatorii economici care nu se vor conforma vor primi avertismente în primă fază, după care vor fi amendaţi.
”Nerespectarea oricăror acte normative şi oricăror exigenţe legate de acestea, conduc bineînţeles la sancţiuni. Pentru abateri repetate se poate ajunge până la suspendarea activităţii. Până la data de 1 mai vom aplica eventual, dacă este nevoie, avertismente şi vom stabili un calendar de măsuri de implementare clare pentru fiecare operator economic. De la data începerii sezonului turistic, considerăm că termenul a fost suficient de lung pentru a putea fi implementat acest ordin.
Citește și: Mare scandal în restaurantul lui Dani Oțil: „Dobitocule!” / Prețurile din local au speriat până și vedetele
Din ce în ce mai mulţi consumatori aleg să evite consumul oricăror aditivi alimentari, oricăror altor substanţe decât cele prezent în mod natural în produse, şi din acest motiv am considerat obligatorie emiterea unui astfel de ordin, pentru a departaja pe cel utilizează smântână de cel ce utilizează cremă vegetală adiţionată alimentar”, a precizat Horia Constantinescu, președinte ANPC, citat de TVR.
Ordinul ar fi trebuit să intre în vigoare în decembrie anul trecut, însă reprezentanții mai multor asociații patronale și federații au insistat ca prevederile să fie amânate.
Reprezentanții domeniului HORECA spun că schimbarea meniurilor este o operațiune destul de complicată.
”Gramajul, preţul, caloriile, numărul de E-uri, sărurile, grăsimile, alergenii şi cam atât, ar trebui trecute, cred că sunt detaliile necesare. Restul să le pună undeva în spate şi oricine poate vedea în acel document care, repet, este pus deoparte undeva în restaurant, tipărit, 10, 20, 30 de pagini, nu mai contează, sau într-un site şi tu, consumatorul, să ai acces la acel site”, a spus Radu Tănase, purtător de cuvânt HORA.