Astfel, solicitările pentru restituirea taxei auto pot fi depuse timp de cinci ani, până în 2027, faţă de un singur an, cum prevedea mecanismul anterior, implementat în 2017. Urmează ca autorităţile să vină acum cu ordinele pentru aplicarea noului mecanism, pentru ca proprietarii de autoturisme să poată depună solicitările.
Guvernul Ciucă a aprobat OUG 93/2022 ce conţine un nou mecanism privind restituirea fostelor taxe auto. Motivul: în urma unei decizii din 2020 a Curții de Justiție a Uniunii Europene (cauza C-677/19), s-a hotărât că perioada de solicitare a restituirilor de un an, stabilită prin mecanismul anterior din 2017, a fost mult prea scurtă, prin comparație cu perioada de cinci ani în care se pot cere, în mod normal, restituirile de sume de la statul român, arată Avocatnet.
Din acest motiv, autorităţile au fost obligate să vină cu un nou mecanism pe restituire a fostelor taxe auto, în aşa fel încât perioada de depunere a solicitărilor să fie de cinci ani. Este vorba despre perioada 29 iunie 2022 – 29 iunie 2027.
Prin noul mecanism, pot beneficia toți cei care au plătit una sau mai multe dintre fostele taxe auto și n-au apucat să ceară restituirea până la termenul anterior din 31 august 2018. Din nota de fundamentare ce a însoțit OUG 93/2022 în forma sa de proiect reieșea că au existat cazuri de cereri depuse după acel termen, care au fost respinse.
În termen de 15 zile de la momentul intrării în vigoare a ordonanţei, adică până pe 14 iulie, Ministerul Mediului și Ministerul Finanțelor trebuie să aprobe, prin ordin comun, modelul de cerere de restituire. Ulterior, până pe 28 august 2022, cele două instituţii trebuie să aprobe un ordin comun cu normele pentru aplicarea noului mecanism de restituire.
Solicitările de restituire, pe baza cărora se dau înapoi atât banii achitați ca taxă auto, cât și dobânda pentru perioada dintre momentul perceperii taxei și momentul restituirii acesteia, se depun la Fisc după ce apare modelul de cerere.
În principiu, cererile sunt soluţionate în termen de 45 de zile de la înregistrare, urmând să fie comunicate apoi solicitanților. Ulterior, banii vor fi virați în conturile bancare indicate, arată sursa citată.
Citeşte şi: Noul val de COVID-19 poate strica vacanţele românilor. Unde pot reveni restricţiile
OUG 93/2022 se referă la taxa specială pentru autoturisme și autovehicule (prevăzută de vechiul Cod fiscal), taxa pe poluare pentru autovehicule (prevăzută de OUG 50/2008), taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule (prevăzută de Legea 9/2012) și timbrul de mediu pentru autovehicule (prevăzut de OUG 9/2013). Mecanismul anterior ce permitea solicitarea restituirii fostelor taxe auto era prins în OUG 52/2017, acesta prevăzând o perioadă de depunere a solicitărilor între august 2017 și august 2018.