Comisia Europeană a recomandat luni tuturor statelor membre ale UE să aplice controale mai stricte la frontiere şi să ceară celor care intră din terţe ţări să prezinte un test negativ la coronavirus efectuat prin metoda PCR cu maximum 72 de ore înainte în încercarea de a limita transmiterea în interiorul UE a noilor tulpini de coronavirus.
„Este nevoie de reducerea urgentă a riscului de infectări legate de călătorii, pentru a reduce încărcarea sistemelor sanitare suprasolicitate”, a declarat comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, citat de Agerpres.
Pe lângă testul negativ de COVID-9, Comisia Europeană recomandă carantinare obligatorie de maximum două săptămâni şi obligativitatea completării unor formulare cu informaţii despre deplasările şi contactele celor care călătoresc.
De asemenea, Comisia Europeană a propus introducerea unei noi categorii de zone cu risc epidemiologic, „roşu închis”, unde să se aplice restricţii mai severe anti-COVID. Încadrarea în această categorie s-ar face dacă rata de infectare cu coronavirus în ultimele 14 zile depăşeşte 500 la 100.000 de locuitori, constatată deja în unele regiuni din Franţa şi Portugalia.
LOCKDOWN în Europa. Teste PCR la intrare în Franţa, restricţii prelungite în Marea Britanie
Franţa se pregăteşte să reintre în carantină naţională. De duminică, persoanele care călătoresc în Franța sunt obligate să prezinte un test PCR negativ efectuat de cel mult 72 de ore.
Olanda a impus interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii. Cetăţenii olandezi pot ieşi din casă între orele 21.00 şi 04.30 doar pentru urgenţe medicale, serviciu în domenii considerate esenţiale sau cu animale de companie.
Începând cu data de 23 ianuarie 2021, pe lângă testul molecular tip PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, persoanele care sosesc în Regatul Țărilor de Jos din zonele de risc (inclusiv România) pe cale maritimă sau aeriană, trebuie să prezinte și un test rapid (antigen sau LAMP – amplificare izotermă mediată prin buclă) efectuat cu maximum 4 ore înainte de plecare/îmbarcare. Măsura se aplică inclusiv pasagerilor aflați în tranzit.
De asemenea, la acest moment, la sosirea în Regatul Țărilor de Jos, persoanelor care se deplasează din state încadrate în zona roșie sau portocalie (România este inclusă în zona portocalie) li se recomandă ferm autoizolarea pentru o perioadă de 10 zile din momentul intrării pe teritoriul acestui stat.
În Austria, şcolile, muzeele, sălile de sport, cinematografele şi magazinele neesenţiale sunt închise, iar locuitorii sunt îndemnaţi să-şi limiteze cât mai mult contactele în încercarea de a limita răspândirea coronavirusului.
Austriecii au înlocuit luni măştile faciale de pânză cu măştile de protecţie de tip FFP2, devenite de acum obligatorii pentru cei cu vârste de peste 14 ani în mijloacele de transport, magazine, locurile de prestare a serviciilor şi cabinetele medicale, relatează France Presse.
Citeşte şi: Măştile de protecţie FFP2, obligatorii în magazine şi transportul în comun din Austria
Şi Germania a închis şcolile, magazinele neesenţiale, barurile, restaurantele şi centrele culturale, în cadrul unui lockdown care a fost înăsprit treptat de la începutul lunii noiembrie.
Restricţiile urmau să expire la finalul lunii ianuarie, dar au fost extinse cu două săptămâni. În plus, oamenilor li se cere să poarte măştile de tip FFP2.
De asemenea, angajatorii trebuie să le permită salariaţilor să lucreze de acasă acolo unde specificul activităţii face posibil acest lucru. Noile reguli sunt în vigoare până la 15 martie.
De asemenea, cetăţenii care vin în Germania din ţări considerate cu “incidenţă ridicată” precum Egipt, Emiratele Arabe Unite, Israel, Lituania, Portugalia, Republica Cehă, Spania şi Statele Unite pot intra în ţară doar dacă prezintă un test PCR negativ, realizat cu maximum 48 de ore înainte de zbor. Totodată, sunt obligaţi să-şi facă un al doilea test PCR începând din a cincea zi de carantină.
Israelul INTERZICE zborurile internaționale pentru a stopa răspândirea coronavirusului. Israelienii vor să evite ca noile tulpini să ajungă în țară. Interdicția va intra în vigoare de luni la 22:00 și va dura până la sfârșitul lunii ianuarie, se arată într-o declarație a cabinetului Netanyahu.
Pe de altă parte, guvernul Netanyahu a decis extinderea campaniei de vaccinare şi pentru adolescenţii cu vârste între 16 şi 18 ani, “pentru a permite revenirea lor rapidă la şcoală şi participarea în condiţii normale la examene”.
Şi în timp ce multe ţări sunt în alertă şi pregătesc restricţii mai dure pentru a limita răspândirea COVID-19