Răzvan Cherecheș a afirmat restricţiile ar putea reveni din toamnă deoarece numărul de îmbolnăviri din cauza COVID-19 va continua să crească „garantat” în perioada următoare. Profesorul de Sănătate Publică a explicat că „pentru o încetare a creșterii în acest moment, autoritățile ar fi trebuit să ia măsurile potrivite încă de acum două săptămâni, lucru care nu s-a întâmplat”.
„Numărul de cazuri va continua să crească pentru că nu există niciun motiv pentru care să scadă sau să înceteze creșterea. Ca să avem o încetare a creșterii, ar fi trebuit ca acum două săptămâni să se fi luat măsurile potrivite. Or, nu s-au luat. Practic, în următoarele două săptămâni, vom avea o creștere garantată, de la zi la zi”, a declarat Răzvan Cherecheș, conform Hotnews.
„În această toamnă am putea vedea din nou restricții precum obligativitatea purtării măștii și în spațiul exterior, limitarea libertății de mișcare după o anumită oră, limitarea programului magazinelor sau închiderea restaurantelor, având în vedere faptul că peste vară autoritățile nu au fost preocupate de măsurile care să contrabalanseze creșterea din această toamnă, astfel încât să facă restricțiile din toamnă mai ușoare.
În plus, niciuna dintre măsurile de prevenire a apariției de focare de COVID-19 în școli nu a fost pregătită din timp”, a afirmat Răzvan Cherecheș.
Citeşte şi: Răzvan Cherecheş: „O treime dintre persoanele care au trecut prin COVID nu fac anticorpi”
De asemenea, expertul în sănătate publică a remarcat că sectorul HoReCa ar putea fi din nou afectat de restricţii deoarece autorităţile nu au luat „niciunul de fel de măsuri” pentru ca restaurantele să nu fie închise.
„În ceea ce privește segmentul HoReCa, poate cel mai afectat de pandemie, este foarte probabil să ne întoarcem de unde am plecat acum câteva luni, pentru că nici aici nu s-au luat niciun fel de măsuri pentru ca valul 4 să nu mai închidă, spre exemplu, ușile restaurantelor”, a precizat Cherecheş, potrivit sursei citate.
„Guvernul și Parlamentul, în această vară, au fost în concediu. Nu și-au asumat răspunderea pentru valul care urmează, nu s-au luat măsurile din timp și am văzut doar declarații triumfaliste de relaxare, fără să vedem un plan concret de măsuri pentru valul 4, din această toamnă„, a menţionat expertul în Sănătate Publică.
„Din perspectiva sănătății publice, orice măsură care duce la scăderea interacțiunii sociale, la scăderea interacțiunii dintre oameni, duce automat la scăderea ratei de transmitere a virusului. Persoanele vaccinate au un nivel de protecție – știm că peste 80% dintre persoanele vaccinate nici nu se infectează și nici nu transmit infecția. Este ca și cum ar purta încă două rânduri de măști, dacă pot spune așa, au o protecție suplimentară față de persoanele nevaccinate. Mai mult, persoanele nevaccinate sunt cele care sunt la risc de simptome severe și deces. Sunt extrem de puține persoane complet vaccinate care au ajuns să fie internare și aceste persoane, de cele mai multe ori, sunt persoane în vârstă, care au multiple alte comorbidități și au o stare de fragilitate a organismului extrem de avansată, astfel încât chiar și simptomele ușoare date de infecția după vaccinare au fost suficiente ca să deregleze funcționarea organismului”, a explicat Răzvan Cherecheș.
Profesorul în Sănătate Publică a subliniat că persoanelor nevaccinate nu li se pot impune însă, în niciun caz, restricții care să le afecteze accesul la bunuri de bază, ci doar în ceea ce privește activitățile opționale.
„Orice fel de restricție care să afecteze accesul la bunuri de bază, la cumpărat pâine, apă, produse de bază, este imposibilă. Restricții pot fi impuse doar pe activitățile complementare, opționale: festivaluri – nu există dreptul de a merge la un festival, călătorii în străinătate – care ar favoriza transmiterea dintr-o țară în alta, orice fel de transport aerian – tot mai multe companii aeriene impun restricții. Dar toate acestea nu sunt drepturi, ci sunt privilegii. Privilegiile pot să fie restricționate, drepturile nu”, a conchis el.