Resturi radioactive provenite de la supernove, identificate în crusta terestră suboceanică

Resturi radioactive provenite de la unele dintre cele mai energetice evenimente din Univers, exploziile a cel puțin două stele supermasive intrate în stadiul de supernove, la sfârșitul vieții stelare, au fost identificate în crusta terestră suboceanică, conform unui material publicat miercuri de The Guardian.
Filip Stan
07 apr. 2016, 19:11
Resturi radioactive provenite de la supernove, identificate în crusta terestră suboceanică

Oamenii de știință au identificat un izotop rar de fier în crusta suboceanică, izotop ce nu poate avea alte origini în afara exploziei unei stele. Conform acestora, ar fi fost vorba de cel puțin două stele intrate în stadiul de supernovă ce s-ar fi aflat relativ aproape de Terra, la aproximativ 300 de ani lumină distanță. Văzute de pe Pământ aceste explozii ar fi fost la fel de strălucitoare ca Luna.

În materialul publicat în revista Nature se precizează că în urma examinării unor mostre de sedimente vechi de 3,2 — 1,7 milioane de ani, provenite din foraje marine realizate de oceanografi de-a lungul a câteva decenii, a fost descoperit izotopul Fier-60.

Descoperirea urmelor unor stele care au murit în relativa apropiere a Pământului este foarte importantă pentru astronomi, geologi și biologi deopotrivă pentru că supernovele, alături de erupțiile supervulcanilor, ciocnirea cu asteroizi sau comete și schimbările climatice sunt considerate drept potențiale cauze ale celor cinci mari evenimente de dispariții în masă produse în istoria vieții pe Pământ.

Niciuna dintre cele două supernove nu a fost însă suficient de aproape pentru a provoca astfel de evenimente de dispariție în masă pe Pământ — o astfel de explozie ar trebui să se producă la cel mult 30 de ani lumină distanță pentru ca pe Terra să ajungă un nivel periculos de radiații. O explozie mai îndepărtată, însă, ar fi putut avea un impact asupra climei la nivel global, la fel cum radiațiile cosmice au dus la creșterea nebulozității atmosferice la începutul erelor glaciare.

„Este o coincidență interesantă faptul că există o corespondență cu perioade când Pământul s-a răcit la trecerea din Pliocen în perioada Pleistocen”, a comentat Anton Wallner, de la Australian National University, coordonatorul acestui studiu.

O a doua echipă de cercetători, condusă de Dieter Breitschwerdt de la Institutul Tehnologic din Berlin, a pornit de la aceste descoperiri reușind să reconstituie condițiile în care s-au produs cele două explozii stelare. Ei au calculat că supernova cea mai apropiată de Pământ a fost declanșată de o stea de peste 9 ori mai masivă decât Soarele și s-a produs acum 2,3 milioane de ani. Cea de-a doua stea care a intrat în stadiul de supernovă ar fi fost de 8 ori mai masivă decât Soarele și ar fi explodat acum 1,5 milioane de ani.

Rata de producere a supernovelor în vecinătatea galactică relativă a Soarelui este, conform calculelor, de una la 2 — 4 milioane de ani. Astfel de explozii aruncă în spațiu elemente chimice grele, unele dintre acestea ajungând în sistemul nostru solar și pe Pământ.

Pe Pământ fierul este un element stabil, însă în Universul ce era format inițial doar din hidrogen și heliu, fierul a fost sintetizat în furnalul nuclear al stelelor aflate la capătul vieții. Izotopul Fier-60 nu poate proveni decât dintr-o supernovă și, la fel ca uraniul și plutoniul, Fier-60 are o perioadă de înjumătățire — 2,6 milioane de ani.

„Fierul-60 din spațiu este de un milion de miliarde de ori mai puțin abundent decât minereul de fier de pe Pământ. Am fost surprinși să găsim acest izotop în sedimente dintr-un interval de timp de 1,5 milioane de ani. Acest lucru sugerează că la un moment dat s-a produs o succesiune de supernove”, a concluzionat Dr. Wallner.

Citeşte şi Cum ar arăta lumea dacă pe Pământ ar exista numai 100 de oameni. Câţi ar avea bani şi câţi nu

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Metoda inovativă prin care va fi consolidat un bloc cu risc seismic din București. Are 900 de locatari, dar nu toți vor fi nevoiți să-și părăsească temporar apartamentele
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Chimicalele care ne înbolnăvesc, interzise. Revoluție în industria alimentară
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Maria, voluntar Saj, a murit într-un accident rutier cumplit Avea doar 26 de ani și a lăsat un băiețel orfan 😢
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu și-a anunțat victoria în direct: Știu sigur că voi câștiga 100% în orice scenariu
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Ministrul Energiei cere prelungirea plafonării la energie și gaze: subvenții bazate pe venit
MediaFlux
POLIȚIA îi VIZEAZĂ pe cei care STAU LA BLOC. TREBUIE să FIE ATENȚI la FIECARE persoană și DOCUMENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București