Anunţul a fost făcut de activişti ecologişti, care sunt în curs de lansare a unei operaţiuni de curăţare a apelor în care au ajuns aceste materiale – deşeuri ce plutesc în apele oceanului. Acţiunea ecologiştilor va începe joi şi va dura 12 zile.
Potrivit informaţiilor date publicităţii până acum, imensul val ce a devastat coastele japoneze provocând şi tragedia de la uzina nucleară Dai-Ichi, de la Fukushima, a adus atunci în ocean între 5 şi 20 de tone de materiale, care plutesc în continuare în derivă spre Est.
Patrick Chandler, unul dintre reprezentanţii organizaţiei Center for Alaskan Coastal Studies, a afirmat că, de mai mulţi ani, pe coastele din Alaska „eşuează” diferite obiecte venind din Asia. În cazul actual însă, ceea ce este neobişnuit, este cantitatea „fără precedent” a acestor materiale.
„Nu am constatat niciodată până acum un asemenea număr. Înainte, găseam câteva zeci de geamanduri negre, utilizate în acvacultura japoneză (…). Acum găsim sute”, a adăugat Chandler.
La 11 martie 2011, un cutremur apocaliptic, cu magnitudinea de 9 pe scara Richter, a provocat un val seismic gigantic în nord-estul Japoniei, care a distrus totul în calea lui, declanşând o serie de avarii la centrala nucleară Fukushima Daiichi, în urma cărora a fost eliberată în atmosferă şi în apele oceanului o cantitate mare de substanţe radioactive.
Tragedia de la Fukushima a fost considerată ca fiind cel mai grav accident nuclear după cel de la Cernobîl, din Ucraina, din 1986, care a afectat în acea vreme o parte din ţările învecinate, inclusiv România, norul radioactiv ajungând şi deasupra unor ţări ale Europei occidentale.