Încălzirea cu apă geotermală este o soluție pe placul Comisiei Europene, astfel că pentru exploatarea acesteia s-ar putea obține inclusiv finanțare europeană.
În Oradea însă, autorităţile locale au realizat un proiect de peste 20 de milioane de euro pentru a extragerea apei geotermale, cu care urmează să încălzească instituțiile publice, dar și locuințele cetățenilor dintr-un întreg cartier. Oradea stă pe o imensă pungă de apă geotermală, aflată la 2800 de metri adâncime.
Sunt zone unde apa este folosită pentru încălzire, însă acum au loc lucrări pentru a extinde rețeaua. Astfel, instituțiile publice, dar și locuințele cetățenilor dintr-un întreg cartier vor fi încălzite cu ajutorul apei geotermale.
Peste 6.000 de apartamente şi mai multe instituții publice se vor încălzi cu ajutorul apei fierbinți din subteran, potrivit Antena 3.
Beneficiari direcți vor fi 15.000 de localnici. În acest moment, în Oradea, aproximativ 5% din totalul de energie termică este folosită din apă geotermală, dar odată cu finalizarea acestor lucrări, aportul va crește până la 25%.
Pe lângă faptul că este o resursă naturală, nepoluantă, apa epuizată termic va fi reintrodusă în sol pentru a fi refolosită.
Odată cu utilizarea energiei geotermale pentru încălzirea caloriferelor şi a apei de la robinet, calitatea serviciilor va creşte în timp ce costurile vor scădea.
Întreg vestul României se poate folosi de apa geotermală, din Maramureș până în Timiș. Deocamdată, nici jumătate din acest potențial nu este folosit.
Autoritățile locale spun că astfel de proiecte sunt destul de riscante, deoarece finanțatorul îi condiționează de reușita forajului.
Banii sunt acordați doar dacă dau de apa termală la o temperatură optimă pentru a putea fi folosită că agent termic. Iar aceste detalii pot fi aflate cu certitudine doar în urma unor studii ce se ridică la peste 500.000 de euro, bani pe care, de cele mai multe ori, primăriile nu își permit să îi cheltuie.