Propunerile de proiecte care ar putea să fie finanțate din fondurile europene de urgență, făcute la Palatul Cotroceni, includ o rețea pilot de școli verzi, construirea de creșe eficiente energetic și reforma digitală a Educației, scrie Edupedu.ro.
200 de şcoli „verzi”
Cotroceniul propune „dezvoltarea unei rețele-pilot de școli sustenabile, prietenoase cu mediul, în care există o amplă autonomie decizională, promovând în procesul educațional valorile și prioritățile europene, respectul față de mediul înconjurător și cetățenia activă”. Rețeaua repsectivă ar trebui să aibă 200 de școli care să intre în pilotarea acestui sistem.
„Pilotarea unui sistem care oferă o mai largă autonomie școlilor selectate, în luarea deciziilor (curriculare, financiare, administrative), salarizare diferențiată bazată pe performanță și participare activă în selecția resursei umane, potrvit proiectului.
Școli profesionale duale cu acces la universitate
A doua măsură ar fi o rețea de școli profesionale în sistem dual, eficiente energetic. Documentul citat prevede „construcția a 8 campusuri de educație profesională de tip dual, în centre universitare mari, ai căror absolvenți au acces la o rută completă, inclusiv învățământ superior”.
„Construcția și dotarea a 8 campusuri de educație profesională ISCED 3-5, eficiente energetic. Vor fi organizate în câte un centru economic și universitar major din diverse regiuni de dezvoltare, urmărind inclusiv să crească accesul la formarea profesională în regim dual pentru tinerii din regiuni monoindustriale sau cu nivel scăzut de activitate economică. Aceste campusuri vor permite elevilor accesul la un număr mare de oportunități de formare practică și continuarea studiilor în sistemul de învățământ superior”, se arată în document.
Citeşte şi: Şcolile din Bucureşti care vor face cursuri online în continuare. A fost actualizată lista
Rețea nouă de creșe eficiente energetic
Documentul citat de edupedu.ro prevede construcția a 200 de creșe eficiente energetic, necesare pentru a extinde rata de participare la educația ante-preșcolară, care în România ajunge la circa 15%, fiind printre cele mai mici din Uniunea Europeană.
De asemenea, este prevpzută „dezvoltarea unor programe de formare a personalului didactic și de îngrijire pentru unitățile de educație antepreșcolară, cu o amplă componentă practică”.
Pentru digitalizarea Educației, proiectul prevede realizarea umei platforme de învățământ online. Platformă națională pentru predare online, atât asincron cât și sincron, disponibilă gratuit pentru toate unitățile de învățământ preuniversitar de stat.
Programul „Primul student din familie”
Programul „Primul student din familie” umărește „facilitarea accesului la învățământul terțiar pentru tinerii din medii dezavantajate atât prin măsuri suport cât și prin asigurarea infrastructurii: cămine, biblioteci și centre de lectură, laboratoare”.
Programul urmăreşte „extinderea accesului la educația terțiară” pentru a facilita accesul tinerilor din medii dezavantajate la educație, prin intermediul unor burse sociale și a altor măsuri de sprijin, cu respectarea principiilor egalității de șanse și a egalității de gen.
Programul mai prevede şi „construcția sau renovarea de cămine studențești, eficiente energetic, în marile centre universitare, care să ofere cu precădere spații de cazare studenților la programele de licență, reducând astfel costurile indirecte ale școlarității”.