Procedura era simplă – se căutau procurori cu probleme sau relativ ușor de influențat. Odată antamați, erau delegați pe funcții de conducere și execuție în Ministerul Public. Potrivit presei, prin delegări se obținea subjugarea procurorilor sub amenințarea pierderii funcției – și nu numai – în momentul în care ar înceta să mai respecte ordinele.
Citeşte şi Sebastian Ghiţă: Mircea Negulescu deţine înregistrări compromiţătoare cu Laura Codruţa Kovesi VIDEO
Pe ”lista executorilor” apare, surprinzător sau nu, și numele lui Gheorghe Casandrescu. Un judecător ținut până de curând în umbră, dar care a ajuns recent în atenția publică, după ce l-a privat pe Sebastian Ghiță de dreptul la apărare și a emis, ilegal, două mandate de arestare pe numele aceleiași persoane, în același dosar.
Trecutul judecătorului este însă plin de controverse, iar ascensiunea sa în lumea justiției din România ridică multe semne de întrebare. Pe lângă abuzurile recente comise de Casandrescu, judecătorul s-a făcut remarcat pentru prima dată în carieră în 2007, când a primit o grea lovitură chiar de la forul suprem. Consiliul Superior al Magistraturii a hotărât la acea vreme revocarea lui Gheorghe Casandrescu din funcția de prim-procuror pe care acesta o ocupa la acea vreme la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pucioasa. „În conduita profesională a primului procuror, în raport de modul de gestionare a cercetărilor penale efectuate în unele dosare, s-au constatat aspecte care puteau constitui fie elemente de gravă neglijenţă, prin necunoaşterea evidentă a instituţiilor de drept penal şi procesual penal, datorită unei slabe pregătiri profesionale, fie aspecte de favorizarea infractorului„, se arăta în documentul de revocare.
În 2008, Casandrescu ș-a mutat activitatea la Parchetul de pe lângă Judecătoria Moreni, iar anul 2009 l-a început ca procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dâmbovița. Momentul mutării la Dâmbovița îl aduce însă în vizorul șefei DNA de la acea vreme, Laura Codruța Kovesi. Cum lui Kovesi îi plăcea să-i aibă la mână pe șefii parchetelor, Casandrescu pare să fi fost ținta perfectă. Dornic de mărire, practic a călcat pragul Parchetului de la Dâmbovița ca simplu procuror și, după o intervenție de la Centru, a ieșit pe ușă prim-procuror adjunct delegat. Transformat practic peste noapte din procuror în judecător, Casandrescu a servit cauza până la momentul pensionării. Scăpat din ghearele sistemului, a fost trimis acasă și recompensat pentru contribuția sa cu o pensie deloc de neglijat, la data de 1 august 2017.
După o vreme petrecută în slujba Laurei Codruța Kovesi, Casandrescu a fost răsplătit din nou şi a sărit din nou câteva trepte în ierarhie, însă nu datorită competenței, ci prin tradiționala promovare din pix a președintelui Traian Băsescu. Potrivit România TV, pe ultima sută de metri a mandatului de președinte, mai exact cu doar 11 zile înainte de predarea ștafetei, Băsescu a semnat decretul prin care l-a promovează pe Gheorghe Casandrescu la rangul de judecător în cadrul Tribunalului Dâmbovița.
Fostul deputat Sebastian Ghiţă, victimă a judecătorului Casandrescu, a declarat pe marginea acestui subiect, la România TV: „Toţi ne-am mirat de puterea lui Kovesi şi cum se arestau oamenii. Şi iat-o. După ce i-a şantajat şi i-a ţinut în funcţii interimare, i-a ajutat apoi să ajungă judecatori şi executau tot ce transmiteau unii procurori de la DNA„.