Deliciosul gulaș unguresc este o tocăniță tradițională maghiară care își are originile în secolul IX și care a fost inventată de ciobani. Pe vremea aceea, tocănița era uscată și păstrată în stomace de oaie. Astea deoarece, în acele timpuri, oamenii nu avau acces la recipiente de plastic. Când venea vremea să mănânce, o rehidratau cu apă.
Mai aproape de zilele noastre, gulașul a ajuns să fie preparat în sfârșit într-o oală mare sau într-un cazan, unde carnea, legumele și, desigur, paprika, erau gătite ore întregi pe foc până când toate se frăgezeau. Astăzi, rețeta este respectată întocmai, dar cei mai mulți dintre noi prepară deliciosul fel de mâncare pe aragaz.
Câteva ingrediente de bază pentru gulaș includ carne de vită, ceapă, morcovi, cartofi, ardei, semințe de chimen, paprika, sare și piper.
Într-o oală mare sau o oală de fontă, încălzește uleiul la foc mediu. Gătește ceapa, amestecând constant, până devine moale, aproximativ 2-4 minute. Scoate ceapa din oală și pune-o deoparte.
Pregătirea cărnii: Într-un bol mediu, amestecă paprika, 2 lingurițe de sare și piperul. Tăvălește cuburile de carne de vită în amestecul de condimente, apoi adaugă-le în oala cu ceapa. Gătește-le până devin rumene pe toate părțile.
Pune înapoi ceapa în oală, împreună cu carnea. Adaugă apa, pasta de roșii, usturoiul și 1 linguriță de sare rămasă. Adu la fierbere, apoi redu focul la mic. Acoperă oala și lasă să fiarbă, amestecând ocazional, până când carnea devine fragedă, aproximativ 1 ½ – 2 ore.