Tortul Doboș este unul dinte favoritele românilor. Totuși, multe gospodine se feresc să îl prepare, deoarece poate părea destul de complicat. Ei bine, noi îți vom schimba total părerea. După ce vei citi această rețetă, îți promitem că vei da fuga la primul magazin și te vei pune pe treabă.
Blat:
Cremă:
Glazură:
Se mixează într-un bol zahărul împreună cu ouăle, la temperatura camerei, până își triplează volumul, apoi se pune compoziția într-un vas pe baie de aburi și se amestecă în mod constant, timp de aproximativ 10-15 minute (până ce amestecul ne frige ușor la deget la atingere). Se ia amestecul de pe foc, se lasă la răcit puțin, apoi se bate la mixer circa 2 minute. Se topește ciocolata amăruie pe bain-marie, apoi se lasă la răcit. Când aceasta s-a răcit complet, se încorporează cu amestecul cu ouă.
Separat, într-un alt vas, se bate untul (untul se scoate de la frigider cu circa 30 de minute înainte de preparare, se taie în cubulețe și se lasă la temperatura camerei pentru a se înmuia cât mai bine), circa 1 minut, până se deschide la culoare, apoi se adaugă treptat zahărul pudră și cacaoa și se mixează încă 2 minute. La final, se adaugă peste ea compoziția inițială cu ouă mixată cu ciocolata, treptat, câte o lingură pe rând. Se adaugă la final, pentru aromă, câteva picături de esență de vanilie de Madagascar și câteva picături de esență de rom, în funcție de preferințe.
Foile subțiri pentru prăjituri precoapte se scot din pachet (sunt necesare circa 8-9 foi subțiri de prăjituri, tăiate în jumătate, pe lung). Se unge apoi fiecare foaie cu cremă, după care se îmbracă în cremă toată prăjitura, în mod cât mai uniform.
Se pune zahărul tos într-un vas pe foc și se amestecă până se topește și devine zahăr caramelizat, de culoare arămie. Pregătim separat o foaie subțire de prăjitură, tăiată în jumătate pe lung (ca cele din tort), un cuțit și puțin unt. Se toarnă o parte din zahărul ars fierbinte peste această foaie și se întinde rapid cu o spatulă. După ce turnăm zahărul ars peste foaie, îl lăsăm puțin să se întărească și apoi, cu cuțitul tras prin unt, tăiem felii din acest strat îmbibat cu zahăr ars, sub forma unor biscuiți pe care îi vom folosi pentru a decora tortul pe deasupra.
Separat, cu ajutorul unei furculițe, lângă foaie, se creează modele (firișoare) de zahăr ars pe o foaie de hârtie de copt, mișcând rapid furculița înainte și înapoi, astfel încât zahărul ars să se întărească ulterior în diferite modele.
Cu ajutorul unui posh, pe deasupra tortului, punem cremă din loc în loc, iar pe aceasta vom sprijini câte un biscuit cu zahăr ars din cei tăiați anterior. Decorăm apoi și cu câteva modele din zahăr ars, din cele realizate pe foaia de copt și lăsăm tortul la frigider, peste noapte, la rece, pentru a se înmuia foile. Pentru ca foile să se înmoaie cât mai bine de la cremă, se recomandă ca tortul să se prepare cu 1- 2 zile înainte de servirea sa.
Citește și: Rețetă de prăjitură delicioasă din doar trei ingrediente. Sigur le ai și tu în bucătărie