Astăzi vin în întâmpinarea ta cu o rețetă inedită de conopidă murată în saramură. Indiferent că pregătești bunătățile pentru familie sau pentru musafiri, gustul va fi unic. În fiecare toamnă, gospodinele pun an de an murăturile în saramură sau în oțet, pentru a avea cămara plină de bunătăți. Cele mai multe doamne evită să folosească conservanți și se străduiesc să gătească cât mai sănătos posibil.
Pentru o conopidă murată în saramură cu un gust demențial, care îi va da pe spate pe ceilalți, ai nevoie de următoarele:
Ingrediente de bază:
Pentru saramură:
Mod de preparare:
Se începe cu pregătirea borcanelor și a capacelor care se spală bine, se clătesc și se sterilizează. Sterilizarea borcanelor este foarte importantă pentru o conservare sigură și corectă a murăturilor. Apoi se pregătesc conopida și hreanul. La final, se poate pregăti saramura și se pun legumele la conservat. Apoi, se curăță conopida de frunzele exterioare și de cotoare, după care se desface în buchețele. Frunzele mai tinere din interiorul conopidei se pot folosi la murat. Se clătesc bine buchețelele de conopidă și frunzele și se pun deoparte.
Rădăcina de hrean se curăță și se porționează în rondele sau în fâșii. Și aceasta trebuie clătită bine. La baza borcanelor sterilizate se așază flori de mărar proaspete sau uscate. Apoi, se așază câteva bucăți de hrean. Borcanele trebuie umplute cu buchețelele de conopidă îndesându-le cu atenție, pentru a încăpea mai multe. Se toarnă apă în borcane și se calculează cantitatea turnată. Apoi, se varsă apa din borcane într-o cratiță, așezând și o sită la gura acestora, pentru a nu vărsa și buchețelele de conopidă.
Se pune cratița pe flacăra aragazului și se lasă apa să atingă punctul de fierbere. Se adaugă sarea și se amestecă până la diluarea acesteia. Apoi, se adaugă boabele de piper, boabele de muștar și pe cele de coriandru, precum și 2 foi de dafin. Se lasă condimentele să fiarbă timp de 5 minute și ulterior, se stinge focul și se acoperă cratița cu un capac. Condimentele se mai lasă la infuzat pentru alte 5-6 minute, pentru a-și degaja bine aromele în saramură. Apoi, se toarnă saramura fierbinte în borcanele cu conopidă.Borcanele cu conopidă muratăse închid imediat, cu capacele și se pune o pătură peste ele. Acestea trebuie lăsate să se răcească complet.