Rețeta copilăriei: cum se face cel mai bun lapte de pasăre. 6 pași simpli pentru desertul perfect

Una dintre rețetele de care ne aducem aminte cu bucurie din copilărie este laptele de pasăre. Astăzi vă prezentăm o rețetă din șase pași simpli care vor asigura cel mai bun desert!
Filip Stan
26 ian. 2024, 14:09
Rețeta copilăriei: cum se face cel mai bun lapte de pasăre. 6 pași simpli pentru desertul perfect
Rețeta copilăriei: cum se face cel mai bun lapte de pasăre. 6 pași simpli pentru desertul perfect

Un desert iubit de milioane de copii, preparat de bunicile și mamele din România, îi încântă atât pe cei mari, cât și pe cei mici, fiind vorba despre celebrul lapte de pasăre.

Citește și: Prăjitura Nașa, desertul copilăriei. Rețeta cu care îi vei da pe spate pe musafirii tăi

Cum se face cel mai bun lapte de pasăre

Laptele de pasăre este un desert ce ne amintește tuturor de copilărie și de vremurile când mamele și bunicile ne pregăteau această bunătate, zilele erau mai lungi și grijile mai puține. Această reţetă de lapte de pasăre, specifică zonei Banatului şi Ardealului, cu ingredientele ei simple dar care garantează un desert fin, se potriveşte perfect pentru sfârşitul de săptămână sau oricare altă zi în care vre să îți amintești de copilărie.

Ingrediente:

-1 litru lapte cu 3,5% grăsime;

-6 ouă;

-180 grame de zahăr;

-1 păstaie de vanilie;

-1 praf de sare;

Mod de preparare:

Pune laptele la foc mic într-o cratiță cu fundul gros pentru a nu se prinde. Dacă folosești păstaie de vanilie, răzuie păstaia peste lapte sau adaugă păstaia cu totul. Lasă laptele să fiarbă și oprește focul după ce a dat în clocot. Laptele trebuie lăsat să se infuzeze cu vanilia 10-15 minute.

Cât fierbe laptele, separă cu grijă albușurile de gălbenușuri și pune-le în două castroane încăpătoare. Peste albușuri, presară un praf de sare și bate cu mixerul la viteză mare. După ce se formează o spumă consistentă, adăugă 100 de grame de zahăr în 2-3 tranşe, în timp ce baţi în continuare cu mixerul. Se bat albuşurile cu zahărul până când acesta se dizolvă complet şi se obţine o bezea fermă şi lucioasă.

Scoate păstaia de vanilie din lapte și pune-l din nou la foc mic. Cu două linguri umezite în laptele fierbinte formează „găluşte” din bezeaua pe care ai făcut-o şi pune-le la fiert, la foc mic, în laptele aromat cu vanilie. Bulgăraşii de bezea se fierb 2-3 minute pe fiecare parte, la jumătatea timpului de gătire urmând să îi întorci cu o spumieră. Când sunt gata, scoate cu spumiera bulgării de bezea gătiţi din cratiţa cu lapte, scurge-i de lapte şi pune-i pe o tavă, să se răcească. Se opreşte focul la lapte, se pune capacul şi se păstrează laptele fierbinte.

Lapte de pasăre este, de fapt, o cremă pregătită doar cu lapte şi gălbenuşuri. Pentru a o pregăti, adăugă peste gălbenuşuri restul de 80 de grame de zahăr şi bate cu mixerul până când zahărul e complet dizolvat iar gălbenuşurile cresc mult în volum şi se deschid la culoare.

În acest moment, toarnă deasupra cremei de gălbenuşuri tot laptele vanilat, fierbinte, trecându-l printr-o strecurătoare ca să reţii eventualele urme de albuş care ar fi putut rămâne de la gătirea bulgăraşilor de bezea. Omogenizează compoziţia cu mixerul la cea mai mică viteză şi toarnă totul într-o cratiţa curată cu fundul dublu.

Pune cratiţa pe foc mic şi amestecă continuu, cu o lingură de lemn sau cu o spatulă, insistând pe fundul vasului. Ai grijă, însă, să nu o fierbi prea mult. Dacă se va încălzi peste temperatura de 80 de grade Celsius, gălbenuşurile se vor găti complet şi crema se va îmbrânzi.

În caz că nu ai un termometru, probează în mod repetat scufundând o lingură în cremă. În momentul în care crema îmbracă uniform dosul lingurii iar dacă încerci să iei cu degetul de pe această suprafaţă și se formează două linii ferme, care nu se amestecă, înseamnă că este gata crema şi oprești focul. La sfârșit, poți pune desertul în boluri sau cupe cât crema e încă caldă. Deasupra adaugi bulgărașii de bezea și lasă să se răcească la temperatura camerei înainte să servești.

Citește și: Rețetă tort Red Velvet. Cum prepari unul dintre cele mai delicioase deserturi pentru noaptea dintre ani

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Lovitură dată de ProTV! Gina Pistol va prezenta MasterChef!
Fanatik.ro
Subiecte biologie BAC 2024, ce le-a picat elevilor. Rezolvare și baremul de corectare pentru proba la alegere a profilului și specializării. Update
Capital.ro
Decizie pentru toți cei cu buletin de identitate. Nu se acceptă în România. Lege fără excepții
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Vești proaste pentru șoferi! Sunt anunțate noi scumpiri!
Adevarul
Cum era să fie dat jos Ceaușescu cu cinci ani înainte de Revoluție. Complotul secret la care a participat și Ion Iliescu
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Rețeta perfectă de castraveți murați. Puteți să îi mâncați a doua zi
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
wowbiz.ro
Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta
Cancan.ro
BAC 2024 | Subiecte dificile la fizică, informatică, chimie și biologie
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Traficul pe Valea Oltului va fi suspendat timp de o lună. Se fac defrișări pentru construcția autostrăzii Sibiu - Piteşti
Capital.ro
Românii trebuie să declare la stat. Se dă ordin în România. Se depune în termen de 60 de zile
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
stirilekanald.ro
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
substantial.ro
Autoritățile din Cancun salvează mii de ouă de broască țestoasă înaintea uraganului Beryl
MediaFlux
AU SCĂZUT PENSIILE. Casa de Pensii a ANUNȚAT
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?