Cozonacul este un desert iubit de toți românii, mai ales în perioada sărbătorilor, datorită gustului său senzațional, plin de savoare. Aluatul cald, precum și savoarea generată de ingredientele folosite, face ca oamenii să se lingă pe degete după ce consumă cozonac. Totuși, cozonacul cu fistic poate fi mult mai gustos decât cel clasic, dacă este pregătit așa cum trebuie.
Ingrediente aluat cozonac cu fistic
- 500g de făină
- 7g drojdie uscată sau 25g drojdie proaspătă
- 230ml lapte gras călduț
- 2 ouă la temperatura camerei
Citește și : Cornulețe de post mănăstirești. Secretul maicii Tecla de la Mănăstirea Văratec pentru un desert fraged și aromat
- 70g miere
- 1 legătură extract pur de portocală sau coajă de la 1/2 portocală bio
- vanilie
- 80g unt gras, minim 82% grăsime
- ulei pentru suprafața de lucru
- 1 ou (sau gălbenuș și lapte) pentru uns
Ingrediente umplutură cozonac
- 150g fistic măcinat fin
- 50g miere
- 250g mascarpone
- 1 păstaie de vanilie
- 1 gălbenuș mare sau un ou micuț
Citește și : Conservele de pește care conțin cel mai puțin mercur. Ce poți să mănânci în zilele de dezlegare la pește din Postul Crăciunului
În cazul în care folosiți doar un gălbenuș, atunci se poate folosi albușul la uns cozonacul. Ingerdientele se amestecă foarte bine după frământarea aluatului, apoi crema se lasă la frigider până când va fi folosită.
Modul de preparare
- Făina se cerne de două ori, apoi se amestecă împreună cu drojdia uscată. În cazul în care se folosește drojdie proaspătă, se amestecă drojdia cu puțin lapte călduț și o linguriță de miere și se lasă 15 minute să se activeze. Separat, se amestecă ouăle cu laptele călduț, mierea, vanilia și extractul de portocală/coaja bio.
- Se toarnă amestecul lichid peste făină și se frământă aproximativ 10 minute. După aceea, se începe încorporarea untului topit, câte 1-2 linguri deodată, în timp ce se frământă. Această parte ar trebui să dureze încă 12-15 minute.
- După ce mai frământați de două ori puneți aluatul înapoi în bol, acoperiți cu folie alimentară și lăsați la dospit până se dublează volumul. Timpul de dospire depinde de drojdie și temperatură. După prima dospire se mai frământă de două ori și apoi se lasă din nou la dospit, până se dublează volumul.
- Aluatul se întinde într-un dreptunghi de 35-25, se unge cu umplutura dorită, se rulează, apoi se taie rulada în jumătate pe verticală. Cu grijă se împletesc cele două fâșii, ca o spirală, apoi cozonacul se pune în tavă cu hârtie de copt, se acoperă cu folie alimentară și se mai lasă la ultima dospire cam 20-30 de minute.
- Când cozonacul este gata, trebuie scos imediat din tavă și lăsat la răcit.