REŢETĂ COZONAC DE CRĂCIUN. O singură felie de cozonac are până la 180 de kilocalorii, afirmă medicii, motiv pentru care aceştia ne recomandă o singură felie pe zi, de preferat în afara meselor principale, ca aliment dulce. Cozonacul, fie că este cu nucă şi cacao sau cu rahat, este desertul tradiţional al mesei de Crăciun. Mai jos puteţi citi reţete simple pentru cozonac.
REŢETĂ COZONAC CU CREMĂ DE CACAO, NUCI ŞI STAFIDE
Ingrediente maia:
50 grame drojdie proaspata
2 linguri de lapte
o lingura de faina
Ingrediente aluat:
1 kilogram de faina
6 galbenusur
i o jumatate litru de lapte
300 grame zahar
200 grame unt
50 grame ulei coaja rasa de la o lamaie
4 fiole esenta de rom
4 fiole esenta de vanilie
Ingrediente crema:
stafide si mac 300 grame
nuca maruntita 20 grame
unt
2 linguri cacao
4 linguri de zahar
5 linguri de lapte
Pasul 1. Se face maiaua din drojdie, 2 linguri de lapte, o lingurita de zahar si o lingura de faina.Dupa ce le amestecam, se lasa la crescut.
Pasul 2. .Dupa ce a crescut maiaua, in paralel punem faina cernuta intr-un lighenus si adaugam laptele fierbinte putin cate putin, lapte care in prealabil a fost fiert cu zaharul si cu coaja rasa de la o lamaie si bineinteles framantam.
Pasul 3. Adaugam galbenusurile de ou treptat si framantam, galbenusuri care in prealabil au fost batute bine si peste care am adaugat un varf de sare.
Pasul 4. Adaugam untul impreuna cu uleiul, care trebuie sa fie cald (in prealabil am topit untul si peste acesta am pus uleiul).
Pasul 5. Peste toata aceasta compozitie din lighenus adaugam maiaua si framantam, apoi esentele, presaram faina si lasam la crescut.
Pasul 6. Pentru crema punem laptele la foc cu unt, cacao, nuca, mac si stafide.In prealabil stafidele trebuie lasate in lapte pentru a se inmuia.
Pasul 7. Dupa ce a crescut, pentru un cozonac luam jumatate din compozitie.Aceasta jumatate va fi impartita la randul ei in alte doua jumatati.Luam prima jumatate, o intindem, o ungem cu putin ulei si adaugam compozitia.La fel facem si cu cea de-a doua jumatate si le impletim. Le asezam in forma pentru cozonac, in care vom pune hartie de copt.Cozonacul va fi uns cu o pensula cu galbenus si presaram zahar tos.
Sfaturi: Pentru a creste cozonacul, in incaperea in care tineti aluatul la crescut trebuie sa fie cald, iar lighenusul trebuie acoperit cu cateva carpe. In primele 20 de minute de cand ati bagat cozonacul, la cuptor nu trebuie sa deschideti usa acestuia. Aluatul este foarte bine framantat, cand apar acele mici basici. Ingredientele trebuie adaugate treptat si cate putin, mai ales cele lichide pentru a nu ineca acel aluat.
REŢETĂ COZONAC CU CACAO ŞI NUCĂ
Ingrediente aluat:
1 kg faina
50 g drojdie proaspata
500 ml lapte
100 g unt
250 g zahar
5 galbenusuri
o lingurita sare
coaja de lamaie si portocala
2 plicuri zahar vanilat
Ingrediente umplutura:
250 g miez de nuca macinata
5 albusuri
100 g zahar
2 linguri de cacao
1 praf de sare
esenta de rom
Pasul 1. Faina se cerne de 3 ori cu cateva ore inainte de preparare. Cozonacul va fi mai pufos daca cernem faina asa. Untul se va scoate la temperatura camerei cu o ora inainte de folosire. Incalzim laptele intr-un vas peste care adaugam coaja de lamaie si portocala si cele 2 plicuri de zahar vanilat si amestecam bine. Separat galbenusurile le frecam cu cele 250 g de zahar pana ce acesta se topeste. Pregatim maiaua. Drojdia o amestecam cu o lingurita de zahar pana cand se omogenizeaza, adaugam 3 linguri de lapte caldut si o lingura de faina, apoi amestecam putin. Faina o punem intr-un vas mare, iar in mijlocul ei facem un cuibusor in care punem maiaua la dospit 10-15 minute. Cand maiaua si-a dublat volumul, adaugam un praf de sare, laptele caldut si galbenusurile frecate cu zahar.
Pasul 2. In continuare, va trebui sa va inarmati cu multa rabdare, pentru ca succesul unui cozonac bine crescut si foarte pufos consta in framantat. Aluatul se framanta cu pumnii si cu palmele, foarte energic, aproximativ 30 de minute. Pe timpul framantarii, ne ungem cu unt pe maini, astfel se incorporeaza untul in aluat foarte bine. Aluatul se acopera si se pune la dospit langa aragaz sau o sursa de caldura timp de o ora. Este foarte important ca in incaperea in care se pastreaza aluatul sa fie cald tot timpul, astfel aluatul va creste foarte frumos. Cat creste aluatul, facem compozitia. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, peste care adaugam treptat 100 g zahar.
Pasul 3. Peste nuca macinata adaugam 2 linguri de cacao, o lingurita de esenta de roma si albusurile spuma. Se amesteca usor, ca sa isi pastreze consistenta pufoasa. Dupa ce aluatul a crescut, il impartim in 4 portii egale. Pe masa de lucru presaram putina faina. Fiecare portie se intinde cu ajutorul unui sucitor, pana cand diametrul foii este cat forma de cozonac. Peste fiecare foaie intinsa, adaugam cate un sfert din compozitie, care se distribuie uniform pe toata suprafata foii. Foile se ruleaza si se impletesc doua cate doua.
Pasul 4. In forma de cozonac punem hartie pentru copt, pe care o ungem putin cu ulei. Punem cozonacii in forme si ii lasam la crescut pana ce isi dubleaza volumul, in aceeasi incepere incalzita. Dupa ce au crescut, ii ungem cu 1 ou batut cu 1 lingurita zahar. Apoi, ii dam la cuptor la 180 de grade aproximativ o ora. In primele 20 de minute evitati deschiderea cuptorului. Se verifica cozonacii cu un betisor de gratar sau cu o scobitoare. Se scot, se stropesc cu putina apa si punem peste ei 2-3 prosoape de bucatarie, preferabil din bumbac si se lasa la racit.
Sursa cozonaci.info
COZONAC DE CRĂCIUN cu rahat
Ingrediente:
● 1 kilogram de făină
● 50 grame drojdie
● 400 grame de zahăr
● 500 mililitri de lapte
● 100 mililitri de ulei
● 6 ouă
● coaja de la o lămâie
● 1 sticluţă de esenţă de rom
● 3-4 bucăţi de rahat
● 2 linguri de cacao
● nucă măcinată
● vanilie
● 1 praf de sare
Preparare:
Se cerne făina de 2-3 ori pentru ca cozonacul să iasă pufos. Apoi, se prepară maiaua din drojdie: 2 linguri de făină şi 50 de mililitri de lapte. Se dizolvă zahărul (350 de grame) şi vanilia în restul de lapte, care este încălzit în prealabil. Gălbenuşurile se freacă cu sare şi cu coaja de lămâie.
Mai apoi, se adaugă peste făină, maiaua, laptele, gălbenuşurile, treptat, timp în care compoziţia se frământă continuu. La sfârşit se adaugă uleiul, iar mai apoi se mai frământă compoziţia încă 5 minute. Se lasă la dospit în jur de o oră.
Între timp, se amestecă nuca cu albuşurile bătute spuma, cu 50 grame de zahăr, 2 linguri de cacao şi romul.
Se porţionează aluatul în 3 părţi egale, apoi se întinde foaia de aluat, se adaugă deasupra umplutura de nuca şi rahat, se rulează, şi se stropeşte cu apă şi se presară zahărul şi apoi se punem în tava. Se mai lasă la dospit circa 30 minute, după care se dă la copt timp de 45 minute, la foc potrivit.
Sursă: PetitChef
COZONAC DE CRĂCIUN pufos
Ingredinte de aluat:
● un kilogram de făină
● 50 de grame de drojdie
● 250 de grame de zahăr
● 500 de mililitri de lapte de 3,5% grăsime
● 200 de grame de grăsime, ulei şi unt topit
● cinci gălbenuşuri
● o linguriţă rasă de sare
● arome – coajă rasă de lămâie, portocală, esenţă de rom, vanilie
Ingredinte pentru umplutură:
● cremă de mac, din mac măcinat, fiert în lapte cu zahăr şi vanilie
● rahat
● nucă
Mod de preparare:
Într-un castron mai mare se cerne făina, de preferat de două ori, deoarece aşa iese mai pufoasă. Apoi se încălzeşte laptele, în care se dizolvă zahărul şi vanilia. Maiaua se face din drojdie cu puţină făină şi câteva linguri din laptele preparat deja, care nu trebuie să fie fierbinte, se adaugă rahatul şi nuca şi se lasă la un loc cald timp de 15 minute ca să crească.
Galbenuşurile de ou se frecă cu sare, coaja de lămâie şi portocală. Se adaugă maiaua împreună cu restul de lapte călduţ. Întreaga compozoţie se freamătă până când devine un conţinut omogen. Pe măsură ce aluatul se leagă, se adaugă şi grăsimea, uneliul sau untul care a fost topit în prealabil. După ce a-ţi frământat preţ de 30 de minute întregul conţinut, se lasă aluatul la crescut, într-un loc cald şi ferit de curent timp de o oră şi jumătate.
După ce aluatul a crescut, acesta se împarte în două, pentru că din compoziţie vor ieşi doi cozonaci. Apoi, fiecare jumătate se împarte iar în două. Pe suprafaţa de lucru se presează făină din abundenţă şi se ia fiecare jumătate în parte de aluat şi se întinde bine cu un făcăleţ. Se adaugă umplutura şi se rulează, după care se iau două suluri şi se împletesc. Se aşează în tăvile speciale pentru cozonac şi se mai lasă la crescut timp de 40 de minute. Apoi se ung cozonacii cu gălbenuş de ou amestecat cu lapte. Înainte de a-i băga la cuptor se presară pe cozonaci făină, mac sau susan. Se bagă în cuptorul încălzit în prealabil la 180 de grade şi se lasă timp de 45 de minute.
RETETA COZONAC DE CRACIUN
Ingrediente:
1 kg făină albă
25 g drojdie proaspătă
6 ouă
300 g unt
200 g zahăr
300 ml lapte
1 praf de sare
½ linguriţă nucşoară
150 g stafide macerate în 3 linguri de rom
100 g migdale feliate
100 g cireşe confiate
50 g portocale glasate
3 linguri unt pentru stropit
zahăr pudră pentru decor
coajă de lămâie şi portocală rasă.
RETETE DELICIOASE: Cozonac pufos TUTORIAL VIDEO
RETETE DE COZONACI. In primul rand trebuie sa incalzesti foarte bine incaperea unde vei framanta. Acesta este cel mai mare secret al unui cozonac reusit, in afara de framantatul serios:
Cand pregatesti maiaua trebuie sa dizolvi drojdia in putin lapte caldut, cu 1 lingurita de zahar si cateva linguri de faina, apoi sa lasi totul la caldura cateva minute, pana creste.
Citeşte şi CRĂCIUN 2015: Obiceiuri şi tradiţii româneşti
Toate ingredientele lichide trebuie sa fie calde. Atentie nu reci, dar nici fierbinti. Este foarte important acest lucru.
Faina trebuie cernuta printr-o sita, deoarece aluatul va deveni mai aerat si mai pufos.
Mai multe sfaturi pentru cei mai pufoşi cozonaci pe Unica.ro.
REŢETĂ COZONAC DE CRĂCIUN. O singură felie de cozonac are până la 180 de kilocalorii, afirmă medicii, motiv pentru care aceştia ne recomandă o singură felie pe zi, de preferat în afara meselor principale, ca aliment dulce. Cozonacul, fie că este cu nucă şi cacao sau cu rahat, este desertul tradiţional al mesei de Crăciun. Mai jos puteţi citi reţete simple pentru cozonac.
REŢETĂ COZONAC CU CREMĂ DE CACAO, NUCI ŞI STAFIDE
Ingrediente maia:
50 grame drojdie proaspata
2 linguri de lapte
o lingura de faina
Ingrediente aluat:
1 kilogram de faina
6 galbenusur
i o jumatate litru de lapte
300 grame zahar
200 grame unt
50 grame ulei coaja rasa de la o lamaie
4 fiole esenta de rom
4 fiole esenta de vanilie
Ingrediente crema:
stafide si mac 300 grame
nuca maruntita 20 grame
unt
2 linguri cacao
4 linguri de zahar
5 linguri de lapte
Pasul 1. Se face maiaua din drojdie, 2 linguri de lapte, o lingurita de zahar si o lingura de faina.Dupa ce le amestecam, se lasa la crescut.
Pasul 2. .Dupa ce a crescut maiaua, in paralel punem faina cernuta intr-un lighenus si adaugam laptele fierbinte putin cate putin, lapte care in prealabil a fost fiert cu zaharul si cu coaja rasa de la o lamaie si bineinteles framantam.
Pasul 3. Adaugam galbenusurile de ou treptat si framantam, galbenusuri care in prealabil au fost batute bine si peste care am adaugat un varf de sare.
Pasul 4. Adaugam untul impreuna cu uleiul, care trebuie sa fie cald (in prealabil am topit untul si peste acesta am pus uleiul).
Pasul 5. Peste toata aceasta compozitie din lighenus adaugam maiaua si framantam, apoi esentele, presaram faina si lasam la crescut.
Pasul 6. Pentru crema punem laptele la foc cu unt, cacao, nuca, mac si stafide.In prealabil stafidele trebuie lasate in lapte pentru a se inmuia.
Pasul 7. Dupa ce a crescut, pentru un cozonac luam jumatate din compozitie.Aceasta jumatate va fi impartita la randul ei in alte doua jumatati.Luam prima jumatate, o intindem, o ungem cu putin ulei si adaugam compozitia.La fel facem si cu cea de-a doua jumatate si le impletim. Le asezam in forma pentru cozonac, in care vom pune hartie de copt.Cozonacul va fi uns cu o pensula cu galbenus si presaram zahar tos.
Sfaturi: Pentru a creste cozonacul, in incaperea in care tineti aluatul la crescut trebuie sa fie cald, iar lighenusul trebuie acoperit cu cateva carpe. In primele 20 de minute de cand ati bagat cozonacul, la cuptor nu trebuie sa deschideti usa acestuia. Aluatul este foarte bine framantat, cand apar acele mici basici. Ingredientele trebuie adaugate treptat si cate putin, mai ales cele lichide pentru a nu ineca acel aluat.
REŢETĂ COZONAC CU CACAO ŞI NUCĂ
Ingrediente aluat:
1 kg faina
50 g drojdie proaspata
500 ml lapte
100 g unt
250 g zahar
5 galbenusuri
o lingurita sare
coaja de lamaie si portocala
2 plicuri zahar vanilat
Ingrediente umplutura:
250 g miez de nuca macinata
5 albusuri
100 g zahar
2 linguri de cacao
1 praf de sare
esenta de rom
Pasul 1. Faina se cerne de 3 ori cu cateva ore inainte de preparare. Cozonacul va fi mai pufos daca cernem faina asa. Untul se va scoate la temperatura camerei cu o ora inainte de folosire. Incalzim laptele intr-un vas peste care adaugam coaja de lamaie si portocala si cele 2 plicuri de zahar vanilat si amestecam bine. Separat galbenusurile le frecam cu cele 250 g de zahar pana ce acesta se topeste. Pregatim maiaua. Drojdia o amestecam cu o lingurita de zahar pana cand se omogenizeaza, adaugam 3 linguri de lapte caldut si o lingura de faina, apoi amestecam putin. Faina o punem intr-un vas mare, iar in mijlocul ei facem un cuibusor in care punem maiaua la dospit 10-15 minute. Cand maiaua si-a dublat volumul, adaugam un praf de sare, laptele caldut si galbenusurile frecate cu zahar.
Pasul 2. In continuare, va trebui sa va inarmati cu multa rabdare, pentru ca succesul unui cozonac bine crescut si foarte pufos consta in framantat. Aluatul se framanta cu pumnii si cu palmele, foarte energic, aproximativ 30 de minute. Pe timpul framantarii, ne ungem cu unt pe maini, astfel se incorporeaza untul in aluat foarte bine. Aluatul se acopera si se pune la dospit langa aragaz sau o sursa de caldura timp de o ora. Este foarte important ca in incaperea in care se pastreaza aluatul sa fie cald tot timpul, astfel aluatul va creste foarte frumos. Cat creste aluatul, facem compozitia. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, peste care adaugam treptat 100 g zahar.
Pasul 3. Peste nuca macinata adaugam 2 linguri de cacao, o lingurita de esenta de roma si albusurile spuma. Se amesteca usor, ca sa isi pastreze consistenta pufoasa. Dupa ce aluatul a crescut, il impartim in 4 portii egale. Pe masa de lucru presaram putina faina. Fiecare portie se intinde cu ajutorul unui sucitor, pana cand diametrul foii este cat forma de cozonac. Peste fiecare foaie intinsa, adaugam cate un sfert din compozitie, care se distribuie uniform pe toata suprafata foii. Foile se ruleaza si se impletesc doua cate doua.
Pasul 4. In forma de cozonac punem hartie pentru copt, pe care o ungem putin cu ulei. Punem cozonacii in forme si ii lasam la crescut pana ce isi dubleaza volumul, in aceeasi incepere incalzita. Dupa ce au crescut, ii ungem cu 1 ou batut cu 1 lingurita zahar. Apoi, ii dam la cuptor la 180 de grade aproximativ o ora. In primele 20 de minute evitati deschiderea cuptorului. Se verifica cozonacii cu un betisor de gratar sau cu o scobitoare. Se scot, se stropesc cu putina apa si punem peste ei 2-3 prosoape de bucatarie, preferabil din bumbac si se lasa la racit.
Ingrediente:
1 kg de faină
16 ouă
250 de unt gras, cu peste 80% grăsime
300 ml lapte
50 grame drojdie proaspătă
300 gr zahăr
2 fiole esenţă de vanilie
200 ml rom negru
1 linguriţă de sare
coaja unei lămâi
coajă unei portocale
50 ml ulei
stafide.
Mod de preparare:
Când se pregăteşte cozonacul în bucătărie trebuei să fie cald, să nu fie curenţi de aer şi schimbări bruşte de temperatură. Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei, nu reci.
1. Se cerne faina. Pentru a prepara maiaua, se opăresc 3+4 linguri de faină cu circa o jumătate de cană de lapte şi se bate bine cu o lingură de lemn pentru a face o cremă fină.
2. Când se răceşte puţin, se adaugă drojdia frecată cu o linguriţă de zahăr şi cu puţin lapte. Se acoperă vasul cu un şervet de bumbac şi se lasă la crescut, într-un loc cald.
3. Gălbenuşurile de out se pun direct în vasul mare în care se va frământa cozonacul. Se bat bine cu sarea, romul, esenţa de vanilie, coaja de lămâie şi de portocală şi jumătate din zahăr.
4. Când maiaua a crescut şi şi-a dublat volumul, se pune în vasul cu gălbenuşuri, se amestecă bine, cu o lingură de lemn. Se încorporează treptat faina, apoi untul topit şi uleiul, iar la sfârşit se pune restul de zahăr. Aluatul trebuie să fie moale.
5. Se frământă cu pumnii închişi, întorcând mereu aluatul în acelaşi sens aproape o oră, până când începe să facă băşici şi să se dezlipească de pe mână. Se unge suprafaţa cu ulei, se acoperă cu un şervet şi se lasă la crescut.
6. După ce îşi dublează volumul, se iau cu grijă bucăţi mari de aluat, se pun pe un blat uns cu ulei, se presară cu stafide spălate, se rulează şi se pun în forme mari de cozonac, unse bine cu unt şi tapetate cu făină. Forma nu trebuie să fie decât o treime plină cu aluat, iar pereţii se prelungesc cu gulere de hârtie.
7. Se ung cozonacii cu albuş bătut uşor, nu spumă, se presară zahăr tos şi se lasă la crescut în forme. Când au crescut şi ajung la mărimea formei, se pun la copt, în cuptorul bine închis, la foc spre mediu. Formele se aşază la mijlocul cuptorului.
8. În primele 10-15 minute de coacere nu se deschide uşa cuptorului. După 15-20 minute se dă focul un pic mai mare. Sunt gata când s-au rumenit şi iese curată scobitoarea înfiptă în mijlocul cozonacului.
9. Se scot tăvile şi se lasă să se răcească la loc călduţ. Când s-au răcit cât să se poată atinge, se scot cozonacii cu grijă, pe un fund sau un grilaj de lem, se acoperă cu şervete cu bumbac. Când s-au răcit complet, se învelesc bine în ştergare, să nu se usuce.