Reţetă cozonac de Paşte 2021. Reţetă de cozonac pufos de la Chef Scărlătescu

Cozonaci de Paşti ca bunicile noastre parcă nu face nicio cofetărie. Aşa că am scos din caietul cu reţete unele de cozonac pufos şi dulce ca anii copilăriei.
Alina Costache
03 apr. 2021, 07:25
Reţetă cozonac de Paşte 2021. Reţetă de cozonac pufos de la Chef Scărlătescu
Reţetă cozonac de Paşte.

Este foarte important ca înainte să te apuci de treabă toate ingredientele să fie la temperatura camerei.

Reţetă cozonac de Paşte. MOD DE PREPARARE

Puneţi laptele pe foc, apoi adăugaţi zahărul, esenţa de vanilie, cea de rom şi coaja de lămâie. Amestecaţi până când se dizolvă zahărul.

Reţetă cozonac de Paşte.  Drojdia se freaca cu o lingurita de zahar pana se omogenizeaza, se amesteca totul cu o lingura de faina. Maiaua se lasa la dospit pana când isi dubleaza volumul.

Următorul pas este să încălziţi uleiul şi să topiţi untul. Se iau 8 oua si se separă gălbenuşurile de albuşuri.

Reţetă cozonac de Paşte. Se pune faina in vasul in care framanti aluatul, iar când s-a dospit maiaua o aşezi în mijlocul făinii şi amesteci, adăugând câte puţin laptele cald cat sa poti băga degetul in el, până se omogenizează.

Adaugi apoi cele 6 galbenusuri si amesteci in continuare, pana cand coca este omogena. Acum poti sa adaugi uleiul caldut si untul topit si framanti pana nu se mai lipeste coca de mana. Când e totul gata, acoperi vasul cu un prosop si lasi sa creasca pana isi dubleaza volumul.

Reţetă cozonac de Paşte. Între timp poţi pregăti umplutura. Baţi albusurile spuma, pui zahar si cacao dupa gust, nuca pisata si stafidele sau rahatul.

Când coca de cozonac si-a dublat volumul, imparti compozitia in doua, daca ai tavi mai mari, sau in trei daca ai tavi mai micute şi bagi la cuptor timp de 40 de minute.

Cea mai simplă reţetă de cozonac. Chef Cătălin Scărlătescu îţi dezvăluie secretul gustului autentic românesc

Ingredientele de bază ale rețetelor mele românești le știu de la bunica mea, care le-a învățat de la mama ei, care le știe de la bunica ei. Așadar sunt transmise din generație în generație în ultima sută de ani. Pe lângă rețetă, secretul unui preparat stă în prospețimea și proveniența ingredientelor. Dacă ai materie primă de calitate obții bucate pe măsură, dacă stăpânești cât de cât știința gătitului“, spune Chef Scărlătescu.

Reţeta de cozonac a la Cătălin Scărlătescu. Ingrediente necesare

  • 1 kg făină
  • 250 gr zahăr
  • 450 gr lapte
  • 5 ouă
  • 60 gr drojdie
  • 300 gr unt belgian
  • 500 gr nucă
  • 200 gr rahat
  • 150 gr ciocolată belgiană
  • 30 gr portocală confiată
  • 30 gr coajă de lămâie

Cum faci cea mai bună friptură de miel. Chef Sorin Bontea dezvăluie secretul unui preparat fraged, care ţi se topeşte în gură

Cum prepari cozonac după reţeta lui Cătălin Scărlătescu

Pentru început, amestecă drojdia cu 100 ml lapte și trei linguri cu făină. Lasă compoziția să crească până când își dublează volumul.

Fierbe laptele împreună cu zaharul şi amestecă până se dizolvă.

Freacă gălbenușurile cu sarea.

Pune făina într-un recipient și toarnă pe rând, încorporând bine, gălbenușurile, laptele, untul, portocala confiată și maiaua. Frământă bine până obţii un aluat omogen, consistent și elastic.

Lasă la dospit această compoziţie apoximativ o oră.

După scugerea timpului, ia apoi o bucată de aluat, întinde-o bine, şi pune peste ea crema obţinută din ciocolata belgiană topită. Adaugă peste crema de ciocolată nucile, rahatul şi stafidele. Rulează aluatul, iar rulada astfel obţinută tai-o în două pe lungime. Împleteşte cele două jumătăţi şi unge-le cu ou.

Aşază-le într-o formă tapetată în prealabil cu unt şi făină si lasă-le la dospit aproximativ două ore.

Când aluatul a crescut, dă tava la cuptor, la foc mediu, pentru circa 45 de minute – 1 oră.

REŢETĂ COZONAC de Paşte ca la bunica. Ingrediente: 1 kg faina, 7 oua, 70 gr drojdie, 500 ml lapte, 125 ml ulei, 125 g unt, esenta de vanilie, esenta de rom, de rom dupa gust, coaja rasa de la o lamaie, cacao, 200 gr nuca, stafide, rahat.

Înainte de a te apuca de „cozonăcit”, e bine să încălzeşti bucătăria şi să laşi toate ingredientele să ajungă la temperatura camerei. Poţi să dai deja drumul la cuptor, ca să se încingă. Iar apoi treci la treabă.

Se pune laptele pe foc, se dizolvă în el zahărul, esenţa de vanilie, cea de rom şi coaja de lămâie.

Drojdia se freaca cu o lingurita de zahar pana se omogenizeaza, se amesteca totul cu o lingura de faina. Maiaua se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul.

Se încălzeşte uleiul şi se topeşte untul, iar apoi se iau de pe foc. Se iau 6 oua si se separă gălbenuşurile de albuşuri şi se presară o lingurita de sare peste galbenusuri, ca sa se ingalbeneasca si mai mult.

Se pune faina in vasul in care framanti aluatul, iar când s-a dospit maiaua o aşezi în mijlocul făinii şi amesteci, adăugând câte puţin laptele cald cat sa poti băga degetul in el, până se omogenizează.

Adaugi apoi cele 6 galbenusuri si amesteci in continuare, pana cand coca este omogena. Acum poti sa adaugi uleiul caldut si untul topit si framanti pana nu se mai lipeste coca de mana si apar „basicute” in aluat, semn ca maiaua a inceput sa lucreze.

Când e totul gata, acoperi vasul cu un prosop si lasi sa creasca pana isi dubleaza volumul.

Între timp poţi pregăti umplutura. Baţi albusurile spuma, pui zahar si cacao dupa gust, nuca pisata si stafidele sau rahatul.

Când coca de cozonac si-a dublat volumul, imparti compozitia in doua, daca ai tavi mai mari, sau in trei daca ai tavi mai micute.

COZONAC PUFOS. Ingrediente:

– 1 kg de faina,
– 1 1/2 pahare de lapte,
– 6 oua,
– 300 g unt sau margarina,
– 1 1/2 – 2 pahare zahar,
– 40 -50 g drojdie,
– 3/4 lingurita sare,
– 150 g stafide,
– jumatate praf de vanilie

Citeşte şi REŢETE DE PAŞTE: Cozonac cu nucă şi cacao

COZONAC PUFOS: Mod de preparare

Pentru cozonac pufos cu stafide se inmoaie drojdia in 1 1/2 pahar de lapte caldut, se adauga jumatate din cantitatea de faina, se amesteca bine ca sa nu se formeze cocolosi, se acopera si se pune plamadeala la loc cald. Cind volumul plamadelii s-a dublat, se adauga sarea, galbenusurile (1 galbenus se lasa pentru unsul cozonacilor) frecate cu zahar si vanilie, untul, se framinta totul, se adauga albusurile batute spuma si restul de faina. Aluatul nu trebuie sa fie prea tare, insa bine framintat si sa se desprinda cu usurinta de peretii vasului. Se acopera aluatul si se pune la cald. Dupa ce a crescut si si-a dublat volumul, se adauga stafide (spalate si uscate) si se amesteca cu aluatul, apoi se pun in forme.

Cine doreste sa faca cozonac pufos, umple forma pAna la 1/3 din inaltimea ei. Pentru cozonaci mai indesati se umplu formele pina la jumatate. Formele se pregatesc in felul urmator: se acopera fundul cu hirtie alba unsa pe o parte si alta cu unt, iar peretii se ung bine cu unt topit si apoi sleit. Formele cu aluat se pun la cald si se acopera cu un servet. Cind aluatul a crescut cit inaltimea formei, se unge cu ou batut si se pune la copt la foc potrivit, 50-60 minute.

Citeşte şi RETETE COZONACI: Cozonac din Dresda, cozonac cu portocală şi cozonac tradiţional

In timpul coptului, formele de cozonaci se vor intoarce cu multa bagare de seama fara sa se scuture. Pentru ca partea de sus a cozonacilor sa nu se arda, dupa ce s-au rumenit se vor acoperi cu hirtie udata cu apa. Pentru a incerca daca este gata, se infige in cozonac o surcica subtire: daca, dupa ce se scoate, surcica ramine uscata, cozonacul este gata, daca insa pe surcica se prinde aluat, cozonacul este crud.

„Secretele” unui COZONAC PUFOS:

– toate ingredientele trebuie lăsate cel puţin două ore la temperatura din bucătărie, să nu fie reci!

– nu se pune nimic rece sau fierbinte, fiindcă atunci drojdia nu va mai creşte (să fie totul călduţ, la temperatura mâinii);

– drojdia să fie proaspătă. Se poate face şi cu drojdie uscată, respectând instrucţiunile de pe plic, dar mai bine cumpăraţi drojdie proaspătă;

– dacă sunteţi începătoare sau începător, după caz, mai bine să aveţi o cantitate dublă de drojdie. În caz că „plămădeţul” nu creşte, înseamnă că aţi pus laptele prea fierbinte şi atunci mai bine o luaţi de la capăt cu această operaţiune decât să rataţi cozonacii;

Citeşte şi COZONAC CU NUCĂ ŞI CACAO. Reţetă delicioasă pentru MASA DE PAŞTE

– umplutura cu cacao este una „uscată” (zahăr-cacao-puţină nucă măcinată);

– cozonacul (sulul) se înfăşoară cât mai strâns, pentru a ieşi frumos modelul cu cacao (în secţiune);

– în bucătărie să fie cald, temperatura constantă şi, pe cât posibil, să nu fie curent, de exemplu uşa care se deschide tot timpul;

– atunci când sunt scoşi cozonacii din cuptor, ei trebuie să fie păstraţi în bucătărie până se răcesc bine; nu-i daţi la rece cât sunt încă fierbinţi ori calzi fiindcă se vor face cleioşi înăuntru!

– ultima parte, coptul, este deosebit de importantă. Dacă focul e prea mic, pot ieşi închişi la culoare (stau prea mult la cuptor), dacă e focul mare şi se coc prea repede iarăşi nu e bine (înăuntru vor rămâne necopţi;

– doar încercând această reţetă veţi reuşi să vedeţi cum se coc cel mai bine la cuptorul dumneavoastră.

Ungi masa cu ulei, intinzi coca cu mainile sau cu un sucitor, cat sa obtii o foaie groasa, pui umplutura in mijloc si impaturesti. Bunica ungea tavile cu unt si le tapeta cu faina, dar acum avem hartie de copt. Asezi cozonacii in tavi, acoperi din nou si mai lasi la dospit pana se dubleaza din nou cantitatea. Apoi se ung cozonacii cu ou batut, pentru a fi luciosi si se baga in cuptorul incins si se lasa acolo cam 40-45 de minute. La jumatea timpului, intorci tava in cuptor, iar la final faci testul scobitorii. Daca aceasta ramane curata, ai terminat de facut cozonacii ca la bunica.

Daca ai un cuptor care arde, îţi spune un truc. Daca pui odata cu cozonacii o cratita cu apa in ea, o sa iti iasa perfecti si fara negreala pe ei.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Cât a ajuns să coste un gram de aur. Creșterea e spectaculoasă, prețul metalului prețios a atins un nou record
Capital.ro
Călin Georgescu va fi învins. Omul care îi va lua complet fața. Va intra în turul 2 și va câștiga
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Voucherele de vacanță. Reglementări pentru 2025
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Maria, voluntar Saj, a murit într-un accident rutier cumplit Avea doar 26 de ani și a lăsat un băiețel orfan 😢
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Trupele nord-coreene suferă pierderi semnificative în regiunea rusă Kursk
MediaFlux
POLIȚIA îi VIZEAZĂ pe cei care STAU LA BLOC. TREBUIE să FIE ATENȚI la FIECARE persoană și DOCUMENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București