Aşa faci cel mai pufos şi aromat cozonac pentru Crăciun. Pentru ca aluatul să crească şi să ai succes cu reţeta, este esenţial ca în bucătărie să păstrezi o temperatură constantă şi să nu umbli prea des la cuptor în timp ce tăvile sunt puse la copt.
Ingrediente:
1 kg făină albă
500 ml lapte
esenţă de rom şi vanilie
200 g unt, plus 30 g pentru uns tăvile
3 linguri coajă de lămâie şi portocală
8 gălbenuşuri, la temperatura camerei
2 linguri ulei
1 linguriţă sare
300 g zahăr
50 g drojdie
1 ou mic, amestecat cu 4-5 linguri lapte, pentru uns
Pentru umplutură:
8 albuşuri bătute spumă
300 g zahăr
250 g miez de nucă copt, măcinat
3 linguri cacao
esenţă de rom
Mod de preparare:
Într-o cană cu lapte cald se desfac 3 linguri din făină. Când s-a mai răcit, se adaugă drojdia şi o lingură rasă de zahăr. Se amestecă, apoi se lasă să crească într-un loc cald până îşi dublează volumul.
Gălbenuşurile se bat spumă cu zahărul într-un castron adânc. Se adaugă sarea, uleiul, esenţele, coaja de lămâie şi de portocală şi 100 g de unt topit.
Maiaua se toarnă peste gălbenuşuri. Se adaugă laptele călduţ şi se amestecă. Făina se încorporează treptat şi se frământă bine până ce aluatul începe să se desprindă de pe mâini. La final se adaugă restul de 100 g de unt, topit. Aluatul se împătureşte, să prindă aer, până se încorporează tot untul.
Vasul se acoperă cu un şervet sau cu folie alimentară şi se lasă la crescut 50-60 de minute, până îşi dublează volumul.
Între timp se pregăteşte umplutura şi se dă drumul la cuptor, să se încingă. Albuşurile se bat spumă. Se adaugă zahărul şi se amestecă până se întăresc. La final se adaugă cacao, esenţa de rom şi nuca. Se omogenizează şi se lasă să se odihnească.
Când a crescut suficient, aluatul se împarte în patru părţi egale. Pe un blat uns cu puţin ulei se întinde câte o foaie de aluat, cu mâinile, potrivită ca lungime cât să încapă în tava de cozonac. Într-un capăt, pe lung, se întinde umplutura, apoi se rulează. Se pune în tava unsă cu unt şi tapetată cu hârtie de copt. Se unge cu puţin lapte şi ou, se presară zahăr şi se mai lasă 20-30 de minute la crescut. Între timp se pregătesc ceilalţi cozonaci.
Când şi-au dublat iar volumul, cozonacii se dau la cuptor 45-50 de minute, după care se înţeapă cu o scobitoare sau cu un pai din mătură pentru a vedea dacă mai rămâne cocă pe el sau dacă este copt.