Cozonac bulgăresc pentru Paşti. Acest tip de cozonac este dulce, cu diverse umpluturi si poate fi consumat si dimineata, la micul dejun, cu lapte cald si gem de zmeura.
Ingrediente pentru cozonac bulgăresc:
2 1/2 linguri drojdie
1 1/2 linguri zahar
1 1/2 lingurite sare
1 ou batut
1 1/3 cesti lapte cald
1 1/2 cesti stafide
3/4 ceasca rom
2 lamai
2,5 kg faina
1/2 ceasca unt
1/2 ceasca ulei
2 cesti lapte
2 cesti zahar
11 oua
2 lingurite esenta de vanilie
1 ceasca migdale pisate.
Se amesteca primele cinci ingrediente: drojdia , zaharul, sarea, un ou si laptele cald intr-un castron mare. Se acopera si se lasasa creasca intr-un loc cald pentru 40 de minute. Se adauga stafidele in rom si se lasa deoparte pana acestea absorb tot romul. Se rade coaja de la cele doua lamai si se stoarce si sucul.
Se cern doua kilograme de faina si se aseaza pe suprafata de lucru. Se Se topeste untul si se combina cu ulei. Se incalzeste doua cesti de lapte si zahar intr-o oala mica. Se separa 4 albusi de galbenusuri, care le pastreaza pentru a unge cozonacul. Se amesteca cele patru albusuri cu celelalte sapte oua. Se adauga o mana de faina in amestecul cald de drojdie. Putin cate putin, se amesteca cu o lingura si restul de faina, amestecul de lapte, ouale batute si untul. Se adauga sucul de lamaie si esenta de vanilie. Se framanta coca obtinuta pana este bine legata. Coca se tine apoi la un loc cald sa creasca timp de 1-2 ore.
Cand coca a crescut, se mai framanta putin. Se adauga stafidele, apoi se mai lasa coca sa creasca timp de 1-2 ore. Se preincalzeste cuptorul la 200 de grade. Se imparte aluatul in 8 parti. Se imparte apoi fiecare coca in 3 parti, care se intind in fasii si se impletesc. In timp ce se impletesc fasiile, se adauga cateva stafide intre cele trei fasii. Se unge cozoancul cu galbenus de ou si se presara pe deasupra migdalele. Cozonacul se coace timp de 30 de minute, pana devine galben maroniu.
Cum se serveste kozunak, cozonacul bulgăresc
Acest tip de cozonac bulgăresc se serveste in ziua de Paste, dupa ce a fost adus acasa de la slujba pascala. Se poate consuma alaturi de un pahar de vin sau coniac. De asemenea, este si preparat ideal pentru micul dejun, alaturi de cafea sau ceai, cu crema de branza sau gem.