Rețetă de borș proaspăt. Această zeamă acrișoară, cu gust plăcut, pregătită în casă așa cum o făceau bunicile noastre o mai fac în zilele de azi doar femeile de la țară. Borșul este foarte hrănitor datorită vitaminelor B și C, betacarotenului și e foarte sănătos pentru stomac. Acesta nu se prepară greu și se află la îndemâna oricui, fără prea multă cheltuială.
Citește și: Ciorba de perişoare cu gust dumnezeiesc. Secretul reţetei celui mai popular preparat românesc
Cum să prepari borș ca la bunica
Luăm trei sau patru pumni de tărâțe de grâu, cumpărate din comerț sau din piață, un pumn de mălai, câteva resturi de pâine neagră și le punem într-un borcan, ca cel pentru murături, în care să încapă 7 sau 8 litri de apă. Amestecăm această compoziție cu o lingură de lemn și punem apă călduță așa încât să facem un aluat vârtos. Folosiți cam 2-3 căni de apă.
Lăsăm borcanul acoperit cu o farfurioară sau un capac până a doua zi, când mestecăm din nou compoziția cu lingura ca să omogenizăm. Punem niște crenguțe de vișin și leuștean, în așa fel încât să capete miros plăcut borșul, apoi completăm borcanul cu apă până sus. Îl lăsăm la loc cald două trei zile, când îl gustăm să vedem dacă e acru.
Citește și: Ciorba falsă de burtă din ciuperci pleurotus! Alternativa delicioasă a rețetei tradiționale!
Când să pui borș în ciorbă
Borșul se folosește la dregerea ciorbei, adică numai după ce carnea și zarzavatul s-au fiert. Borșul se pune la final și se lasă să dea în clocot odată cu verdeața tocată și adăugată. Se stinge focul, se pune capacul pe oală, iar ciorba poate fi servită atunci când vine ora mesei.
Borșul călugăresc este o mâncare simplă, bogată în legume. Poate fi preparat în zilele de post sau când sunteți la dietă.
Borș călugăresc – Ingrediente
3 l apa
2 buc cartofi
1 buc ceapa
500 ml bors
1 buc dovlecei
2 buc morcovi
0.5 buc telina
100 gr fasole verde
2 buc ardei
6 buc rosii
4 frunze varza
dupa gust sare
1 legatura leustean
4 crengute de patrunjel
praf de piper
1 lingura ulei de masline
Borș călugăresc – Mod de preparare
Pasul 1
Cureti si speli toate legumele. Tai cubulete potrivite sau rondele, dupa preferinta, cu exceptia rosiilor (le adaugi mai tarziu in oala), si le pui la fiert in apa cu un praf de sare, la foc mediu. Dupa ce au fiert, pui uleiul de masline, adaugi piperul si acoperi cu un capac.
Pasul 2
Mai lasi sa fiarba la foc potrivit. Intre timp, oparesti rosiile, le cureti de coaja, le pasezi cu blenderul sau le toci foarte marunt si le pui in oala cu legumele fierte. Mai lasi sa dea cateva clocote, la foc mic.
Pasul 3
Separat, pui sa fiarba borsul timp de 3-4 minute, pana da in clocot, apoi il torni in oala peste celelalte legume. Servesti borsul asezonat cu leustean si patrunjel verde.