Rețetă colivă Moșii de vară 2022. Coliva, preparată din grâu sau arpacaş fiert, îndulcită cu miere sau cu zahăr, simbolizează trupul mortului, deoarece hrana principală a trupului omenesc este grâul. Dincolo de semnificaţia ei religioasă, coliva rămâne unul dintre deserturile preferate ale românilor.
Nici chiar Elena Ceauşescu nu făcea excepţie, ea având o reţetă proprie de preparare a celebrului produs tradiţional. Această reţetă a fost dezvăluită de Suzana Andreiaș, menajera familiei Ceaușescu, în cartea „La curtea lui Ceauşescu. Dezvăluirile Suzanei Andreiaş despre viaţa de familie a cuplului prezidenţial”.
„A cerut arpacaş din ăla bun pe care l-am ales împreună cu ea, pe masă. Mi-a spus să-l spăl în nouă ape şi să-l pun la fiert cu apa cât să nu treacă peste arpacaş. «După două-trei clocote, să-i iei spuma aia de deasupra. Când vezi că s-a umflat grâul, îi pui un capac şi o cârpă deasupra. El înfloreşte. Dacă vezi că are prea multă zeamă, îl mai dai să mai fiarbă un pic, la un foc mai mic sau cu o tablă dedesubt.
Mi-a spus apoi cum să toc nuca. Ştiam eu că nuca se bagă la cuptor, înainte. Cuptorul îi dădea un gust de alune. Mi-a arătat de la A până la Z. Cum să pun nucă, lămâie, rom, zahăr, vanilie, cum s-o ornez cu ciocolată deasupra, cu bomboane fondante, mi-a explicat tot”, a dezvăluit fosta menajeră în carte.
Ingrediente
Pentru ornat
Mod de preparare
Arpacaşul se alege de seara, îndepărtându-se pleava și bucățelele sparte. Se spală bine în câteva ape și se pune la fiert în 3 litri de apă, la foc potrivit. Când începe să fiarbă apa, se dă focul mai mic. În timpul fierberii nu se amestecă cu lingura, ci se mișcă oala din când în când, astfel ca grâul să nu se lipească. Se ține pe foc până ce apa scade. Când apa a scăzut aproape complet, se adaugă puțină sare și zahărul, amestecând ușor cu lingura de lemn.
Se mai lasă 5-10 minute până când nu mai este apă, iar bobul de grâu este „înflorit”. Apoi, grâul sau arpacaşul fiert se răstoarnă într-o oală smălțuită și se acoperă cu un prosop umed ca să se formeze pojghiţă.
Citeste si Cât de bună este coliva pentru organism. Beneficiile arpacaşului, „regele” cerealelor
Se curăţă, apoi, miezul de nucă. Jumătate din cantitate se dă prin mașina de tocat, iar cealaltă jumătate se taie cu cuțitul în bucățele mai mici. Nuca tăiată se poate da la cuptor pentru câteva minute.
A doua zi, dimineața, se îndepărtează pojghiţa de pe colivă, dacă aceasta s-a format. Se adaugă miezul de nucă sfărâmată și un sfert din cantitatea de nucă ce a fost dată prin mașină. Se adaugă aromele, esența de rom, scorțișoara, coaja rasă de lămâie și cea de portocală şi se frământă foarte bine.
Compoziția obținută se așază pe platouri, nivelându-se bine. Se adaugă pe deasupra restul de nucă măcinată, astfel încât să fie un strat destul de gros, apoi se presară printr-o strecurătoare mică zahărul pudră sau biscuţii sfărâmaţi. Coliva se ornează cu miezul de nucă păstrat și cu bomboane.