Rețetă de cornulețe cu untură. Chiar dacă nu par deloc greu de făcut, moldovencele au câteva secrete care transformă aceste cornulețe în adevărate delicii.
Pentru prepararea cornulețelor ai nevoie de următoarele ingrediente: 500 g făină, 200 g untură (pentru o textură mai fină și mai fragede)
100 g zahăr pudră, un ou, un plic de praf de copt, o linguriță de esență de vanilie, 100 g iaurt sau smântână, un praf de sare și zahăr pudră pentru decor (opțional)
Mod de preparare
Cerne făina, după care o punem într-un bol mare alături de zahărul pudră, praful de copt și un praf de sare. Se amestecă bine ingredientele uscate, după care se adaugă untura rece, tăiată în bucăți mici. Frecăm untura și făina până când obținem un amestec nisipos.
Separat, într-un vas nou batem oul cu esența de vanilie și iaurtul (sau smântâna), după care turnăm amestecul obținut în bolul cu făină și untură. Frământă bine aluatul până devine omogen și ușor de modelat. Dacă este prea uscat, adaugă câte o lingură de iaurt sau apă rece până ajungi la consistența dorită.
Se acoperă aluatul cu un prosop curat sau cu folie alimentară și se lasă să pune la frigider timp de jumătate de oră. Este foarte importat să facem asta deoarece doar așa vom obține cornulețele fragede.
După ce trec cele 30 de minute, se scoate aluatul de la frigider și se întinde de blatul de lucru. Se taie în triunghiuri mici, având grijă ca acestea să fie egale.
Se pune câte o linguriță de gem sau nucă măcinată pe fiecare triunghi și se rulează cu grijă. Așezăm cornulețele pe o tavă, după care le introducem la cuptor timp de 20-25 de minute, la o temperatură de 180 de grade.
La final, le poți pudra cu zahăr. Merg excelent alături de o cească cu ceai sau lapte.
Iată ce trucuri folosesc moldovencele pentru a obține cornulețe fragede care ți se topesc în gură:
Folosește untură în loc de unt
Adaugă puțin zahăr vanilat în amestecul de făină și untură pentru ca aluatul să fie mai ușor de lucrat
Lasă-le să se răcească complet înainte de a le pune într-o cutie ermetică pentru a-și păstra fragilitatea și gustul.