Cozonac ce se rupe în fâșii, rețeta Jamilei. Este, fără îndoială, una dintre cele mai reușite rețete de cozonac tradițional, cu un miez pufos și textură perfectă. În plus, aluatul poate fi folosit și pentru pască, ceea ce îl face ideal pentru mesele de sărbătoare.
Pentru aluat:
Pentru aluatul opărit:
Pentru umplutură:
Mod de preparare:
„Amestecă 100 g de făină cu 200 ml de lapte clocotit. Lasă să se răcească, complet. Apoi, asigură-te că toate ingredientele sunt la temperatura camerei (mai puțin laptele, care trebuie să fie cald, nu fierbinte). Alege făină cu multă proteină (ideal Manitoba).
Verifică eticheta făinii – pentru un aluat pufos, este important să ai o făină cu un conținut ridicat de gluten. Drojdia: 50 g proaspătă sau 20 g uscată – ambele funcționează.
Combină făina, ouăle, zahărul, laptele, untul, smântâna, coaja de lămâie, vanilia, esența și sarea. Adaugă și făina opărită. Frământă bine până aluatul devine elastic și lucios. Dacă folosești mixerul, adaugă ingredientele treptat pentru a preveni ca aluatul să devină prea lipicios.
Bate 8 albușuri spumă cu zahărul. Încorporează nuca, cacaua, stafidele și/sau rahatul. Dacă vrei o umplutură mai fină, poți măcina nucile într-un robot de bucătărie. De asemenea, poți adăuga și esență de rom pentru un plus de aromă.
Împarte aluatul, întinde-l, pune umplutura, rulează și împletește. Lasă-l la dospit în tăvi, până își dublează volumul. Dă-i aluatului timp să se odihnească în mod corect – dospirea este esențială pentru a obține cozonaci pufoși.
Coace la 155–160°C (fără ventilator) pentru aproximativ 1 oră. Dacă folosești ventilație, scade temperatura cu 15–20°C. Nu deschide cuptorul în primele 40 de minute de coacere, pentru a evita ca aluatul să se lase.
Scoate cozonacii pe un grătar și acoperă-i cu un prosop curat, să rămână moi și fragezi. Dacă vrei să rămână moi mai mult timp, pune cozonacii într-o pungă de hârtie după ce s-au răcit complet„, spune Jamila, pe contul său de Youtube.