Rețetă de cozonac de post. Produsul se poate face din niște ingrediente simple și se realizează într-un timp relativ scurt. Iată ce trebuie să faci
Rețetă de cozonac de post. Cum să faci cel mai bun cozonac în Postul Crăciunului cu ajutorul unui truc simplu!
Ingrediente:
500 g făină, 250 ml lapte de migdale, 50 ml ulei de floarea soarelui, 30 ml ulei de măsline sau de floarea soarelui, 20 g drojdie proaspătă sau 7 g uscată, 120 g zahăr pudră, 4 g sare, 1 g turmeric sau curcuma (un vârf de cuțit), 2 plicuri zahăr vanilat sau 1 linguriță cu esență de vanilie, coaja rasă de la o lămâie.
umplutură: 150 g nucă, 75 g zahăr, 10 g cacao, 35 ml lapte de migdale, 1 plic cu zahăr vanilat sau ½ linguriță cu esență de vanilie, un praf de sare, 200 g stafide.
sirop: 50 g zahăr, 30 ml apă, un pic de zahăr vanilat sau esență de vanilie.
Se pune zahărul cu 100 ml lapte de migdale, 100 g făină și drojdie șise face o maia. Se lasă 10 minute, apoi se pune uleiul de măsline amestecat cu cel de floarea soarelui. La final, puneți și restul de lapte de migdale, sarea, vanilia, coaja rasă de lămâie și 300 g făină. Și doar un vârf de cuțit de turmeric. Frământați până ce se omogenizează, adăugați apoi și restul de făină și mai frământați până ce aluatul devine nelipicios. Se pune la dospit până ce volumul acestuia se dublează.
Pentru umplutără nucile se pun într-o tigaie la prăjit pentru o perioadă scurtă, apoi se macină mărunt. Trebuie să puneți de o parte și câteva bucățele mai mari, pentru că veți avea nevoie mai târziu. Adăugați zahărul, cacao și vanilia și amestecați bine până se omogenizează, apoi puneți și laptele de migdale. Împărțiți aluatul în două părți egale.
Puneți pe o parte pe masă pe care ați presărat anterior făină ca să obțineți un dreptunghi de cca. 40×25 cm. Se pune în interiorul acestuia jumătate din umplutură. Se nivelează cu grijă și se pune jumătate din cantitate de stafide. Se rulează aluatul ca să obțineți un sul.
Se repetă apoi pe cealaltă parte. Puneți în formă hârtie de copt, apoi așezați cozonacii. Mai lăsați o jumătate de oră la dospit, dar nu descoperit. După ce mai crește, puneți la cuptor. La început la temperatură mai mare, apoi reduceți temperatura. Dacă observați că se rumenește prea tare deasupra puteți să îl acoperiți cu o hârtie de copt.
În timp ce preparatul se rumenește în cuptor puteți să pregătiți siropul. Puneți la fiert zahărul și apă și fierbeți doar până ce zahărul e dizolvat. Scoateți cozonacul din cuptor și, folosind o pensulă, dați pe suprafața acestuia cu apă cu zahăr și va prinde un luciu foarte frumos. Îndepărtați hârtia de copt și lăsați la răcit.
Citește și: Rețeta-secretă de cozonac moldovenesc, a Mirelei Vaida. Iată cât de ușor se prepară – VIDEO