Dacă te gândești la un desert rapid și ușor de făcut, vin cu o idee pentru tine: gogoși grecești. Rețeta nu este deloc complicată, dar trebuie să fii atent la toți pașii pe care trebuie să-i urmezi. În general, turiștii care ajung în Grecia se declară îndrăgostiți de acest desert care le lasă gura apă. Dacă vrei să încerci rețeta acasă, vin în ajutorul tău.
Nu mai este un secret că mâncarea grecească are un gust deosebit, ea fiind căutată atât la restaurantele cu specific din România, cât și în localurile grecești în care românii pășesc an de an.
Poate că nu știai, dar gogoșile grecești ies delicioase datorită unui ingredient secret. Mai exact, bicarbonatul de sodiu, care nu trebuie să lipsească din compoziție. Se folosește doar un sfert de linguriță, iar aluatul trebuie să mai aibă 250 de grame făină, 250 ml de apă caldă, 7 grame de drojdie uscată, o lingură de zahăr și un sfert de linguriță de sare. Pentru sirop este nevoie de 200 de grame de zahăr, 150 ml de apă, o lingură de miere și opțional, o felie de lămâie. Astfel, rețeta grecească de gogoși este simplu de făcut, iar preparatul poate fi servit cu miere, nuci măcinate și scorțișoară, potrivit Fanatik.
Dacă nu cunoști modul de preparare, trebuie să știi că drojdia se pune într-un vas pentru a se dizvolva cu zahărul și cu apa caldă. Se lasă pentru aproximativ 10-15 minute sau până când se formează o spumă. În același timp, în alt bol se amestecă făina cu sarea și bicarbontul de sodiu.
Amestecul de drojdie se toarnă deasupra și se amestecă până se face un aluat omogen. În cele din urmă aluatul trebuie să fie moale și puțin lipicios. Se acoperă vasul cu un prosop curat și se lasă să se dospească aproximativ o oră.
În momentul în care și-a dublat volumul se trece la pregătirea gogoșilor. Acestea se formează cu lingura și se adaugă într-o tigaie cu ulei încins foarte bine. Se prăjesc 2-3 minute, pe toate părțile, până devin aurii și crocante.
Citește și: Rețetă celebră și simplă din bucătăria grecească! Iată cum să faci vinete Papoutsakia
Se scot cu o spatulă cu găuri și se lasă pe un prosop de hârtie care are rolul de a absorbi excesul de ulei. Gogoșile grecești au nevoie și de un sirop care se face pe aragaz din zahăr și apă. Se amestecă bine cele două ingrediente până când se dizolvă complet zahărul.
La acest pas se pun mierea și felia de lămâie, în cazul în care folosiți. Se lasă totul să fiarbă la foc pentru 5-10 minute pentru a se îngroșa puțin siropul. Se înlătura felia de lămâie și se lasă siropul să se răcească bine. Siropul se toarnă peste gogoși, iar peste se adaugă miere, nucă și scorțișoară.