Ioó Petru din Timișoara este cel care este responsabil pentru această rețetă incredibil de gustoasă. Dacă vă gândiți că este foarte greu de preparat, ei bine veți vedea cât de simplu va fi.
Iată cum să prepari cele mai bune jumări aromate cu malț din bere. Pentru acest lucru ai nevoie de câteva ingrediente:
Mod de prepare este unul foarte simplu, așa cum chiar Ioó Petru din Timișoara spune
De obicei se taie câte un porc (de 150 kg). După ce am croit și am pus deoparte: cele 4 jamboane + 4 table mari de slănină + 2 buc. de slănină (mai mici) de pe ceafă + gușa, n-a mai rămas prea multă slănină și ciurucuri pentru jumări și untură.
Un cazan de 100 litri capacitate, s-a umplut doar pe 1/4 din volum, cu cubulețe crude de slănină pe care le topim pe foc mic și moderat. Fără grabă! Pornirea o facem cu puțină apă. La început le amestecăm, le rostogolim des, în cazan, cu o lopățică din lemn.
Citește și : Ce se întâmplă dacă mănânci usturoi cu miere pe stomacul gol timp de 7 zile. Rețeta de preparare
Punem și capacul de lemn pe cazan, până s-a evaporat apa adăugată. Dar numai la început se pune capacul! După care, cubulețele se rostogolesc des, fără capac, ca să se rumenească!
Untura, e în totdeauna mai repede bună (gata deja) decât jumările. Dacă aștepți până se rumenesc și jumările, riști să ,,afumi” untura! Atunci, untura răcită și închegată va fi de culoare maronie, în loc să rămână albă – strălucitoare.
De aceea te oprești cu prăjirea când untura topită a ajuns la final, adică bulbucii de spumă scad și din alb–opac, devin transparenți – sticloși. Jumările sunt încă blonde, nu rumene. STINGi FOCUL DIN VATRA DE SUB CAZAN! Rămâne doar căldura acumulată de vatră și de ceaunul mare din fontă. Le apeși în cazan cu o sită mare și emailată astfel încât jumările să fie sub sită și în ea să intre, prin găurele, untura topită.
Din interiorul sitei, scoți (cu un ibric) untura și o torni într-un bidon mare, tronconic emailat (zis și cantă sau garniță).Jumările plutitoare, date la o parte de sită, rămân în continuare în cazan, în exteriorul sitei.
Pe măsură ce tot scoți untura strecurată (din sită), volumul rămas în cazan va tot scădea, ceea ce înseamnă că, temperatura volumului rămas în cazan, va crește !
Mai laș „câta” (adică puțină, în grai bănățean) untură în cazan, doar atâta încât jumările să nu rămână chiar pe uscat. Scoți sita dintre jumări și o așez pe un alt bidon emailat, mai mic.
Citește și : Ce ingrediente să pui în toba de porc pentru o rețetă de nota zece. Toate gospodinele trebuie să știe acest truc
Acum urmează momentul cel mai important:
Deschideți o cutie de bere (voi puteți pune orice bere blondă vă place). Berea o turnați încet peste jumările rămase în cazan.
ATENȚIE! STROPEȘTE! Te poți arde la mână sau pe față !
Rostogolește doar câteva minute jumările, până se evaporă lichidul din bere și se rumenesc jumările.Apoi scoate absolut totul din cazan în sita așezată pe un alt bidon, mai mic. Nu amesteca prima șarjă de untură (multă și albă), cu a doua șarjă de untură (mai puțină și colorată deja de jumările rumenite)!
Presează ușor jumările în sită. Și a doua șarjă de untură (mai puțină) se poate folosi. E bună la gust, doar că nu-i așa de albă ca și prima șarjă.
Pune jumările la zvântat, la rece. Afânate (întinse una lângă alta) pe o tavă mare, care tot o sită mare este (de formă dreptunghiulară și cu găuri mari). Tava/sita este așezată pe 2 suporți (pe două bețe de afumătorie) pentru că mai picură niscai untură din jumările fierbinți și să nu rămână țurțuri de untură închegată pe jumări, că le strică aspectul.
După ce aceste jumări cu bere s-au răcit, scutură bine sita cu găurile de câte 10 mm. diametru și le sărezi, după gust.Fărâmiturile uscate și mărunte care cad din sită (ungurește le zice ,,csörmők”) sunt taman bune pentru pogăcele cu jumări