Rețetă de jumări de porc crocante, aromatizate cu malț din bere. Trebuie neapărat să încerci

Mai este foarte puțin și se apropie sărbătorile de iarnă. Jumările se găsesc pe mesele fiecărui român în aceată perioadă. Mai jos îți arătăm rețeta de jumări de porc crocante, aromatizate cu malț din bere.
Alina Costache
14 dec. 2022, 10:25
Rețetă de jumări de porc crocante, aromatizate cu malț din bere. Trebuie neapărat să încerci

Ioó Petru din Timișoara este cel care este responsabil pentru această rețetă incredibil de gustoasă. Dacă vă gândiți că este foarte greu de preparat, ei bine veți vedea cât de simplu va fi.

Rețetă de jumări de porc crocante, aromatizate cu malț din bere

Iată cum să prepari cele mai bune jumări aromate cu malț din bere. Pentru acest lucru ai nevoie de câteva ingrediente:

  • 6-8 kg slănină de porc
  • 400-500 ml apă
  • 500 ml bere blondă
  • sare

Mod de prepare este unul foarte simplu, așa cum chiar Ioó Petru din Timișoara spune

De obicei se taie câte un porc (de 150 kg). După ce am croit și am pus deoparte: cele 4 jamboane + 4 table mari de slănină + 2 buc. de slănină (mai mici) de pe ceafă + gușa, n-a mai rămas prea multă slănină și ciurucuri pentru jumări și untură.

Un cazan de 100 litri capacitate, s-a umplut doar pe 1/4 din volum, cu cubulețe crude de slănină pe care le topim pe foc mic și moderat. Fără grabă! Pornirea o facem cu puțină apă. La început le amestecăm, le rostogolim des, în cazan, cu o lopățică din lemn.

Citește și : Ce se întâmplă dacă mănânci usturoi cu miere pe stomacul gol timp de 7 zile. Rețeta de preparare

Punem și capacul de lemn pe cazan, până s-a evaporat apa adăugată. Dar numai la început se pune capacul! După care, cubulețele se rostogolesc des, fără capac, ca să se rumenească!

Untura, e în totdeauna mai repede bună (gata deja) decât jumările. Dacă aștepți până se rumenesc și jumările, riști să ,,afumi” untura! Atunci, untura răcită și închegată va fi de culoare maronie, în loc să rămână albă – strălucitoare.
De aceea te oprești cu prăjirea când untura topită a ajuns la final, adică bulbucii de spumă scad și din alb–opac, devin transparenți – sticloși. Jumările sunt încă blonde, nu rumene. STINGi FOCUL DIN VATRA DE SUB CAZAN! Rămâne doar căldura acumulată de vatră și de ceaunul mare din fontă. Le apeși în cazan cu o sită mare și emailată astfel încât jumările să fie sub sită și în ea să intre, prin găurele, untura topită.
Din interiorul sitei, scoți (cu un ibric) untura și o torni într-un bidon mare, tronconic emailat (zis și cantă sau garniță).Jumările plutitoare, date la o parte de sită, rămân în continuare în cazan, în exteriorul sitei.
Pe măsură ce tot scoți untura strecurată (din sită), volumul rămas în cazan va tot scădea, ceea ce înseamnă că, temperatura volumului rămas în cazan, va crește !
Mai laș „câta” (adică puțină, în grai bănățean) untură în cazan, doar atâta încât jumările să nu rămână chiar pe uscat. Scoți sita dintre jumări și o așez pe un alt bidon emailat, mai mic.

Citește și : Ce ingrediente să pui în toba de porc pentru o rețetă de nota zece. Toate gospodinele trebuie să știe acest truc

Acum urmează momentul cel mai important:

Deschideți o cutie de bere  (voi puteți pune orice bere blondă vă place). Berea o turnați încet peste jumările rămase în cazan.
ATENȚIE! STROPEȘTE! Te poți arde la mână sau pe față !
Rostogolește doar câteva minute jumările, până se evaporă lichidul din bere și se rumenesc jumările.Apoi scoate absolut totul din cazan în sita așezată pe un alt bidon, mai mic. Nu amesteca prima șarjă de untură (multă și albă), cu a doua șarjă de untură (mai puțină și colorată deja de jumările rumenite)!
Presează ușor jumările în sită. Și a doua șarjă de untură (mai puțină) se poate folosi. E bună la gust, doar că nu-i așa de albă ca și prima șarjă.
Pune jumările la zvântat, la rece. Afânate (întinse una lângă alta) pe o tavă mare, care tot o sită mare este (de formă dreptunghiulară și cu găuri mari). Tava/sita este așezată pe 2 suporți (pe două bețe de afumătorie) pentru că mai picură niscai untură din jumările fierbinți și să nu rămână țurțuri de untură închegată pe jumări, că le strică aspectul.
După ce aceste jumări cu bere s-au răcit, scutură bine sita cu găurile de câte 10 mm. diametru și le sărezi, după gust.Fărâmiturile uscate și mărunte care cad din sită (ungurește le zice ,,csörmők”) sunt taman bune pentru pogăcele cu jumări

Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
Permisul auto nu mai rămâne suspendat. Lege nouă în România: S-a validat dreptul de a conduce
Playtech.ro
A MURIT unul dintre cei mai mari SPORTIVI ai României! Dumnezeu să-l ierte!!
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Primele declarații ale Oanei Roman după ce i-a deschis proces penal lui Marius Elisei!
Spynews
Cine este Loredana Martin, ispita de la Insula iubirii. Tânăra a interacționat cu multe vedete internaționale | FOTO
Evz.ro
Soția lui Kanye West poate face închisoare. Acuzații rușinoase pentru Bianca Censori
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care dentista găsită moartă în propriul cabinet din Brăila voia să-și cumpere un pistol. Femeia în vârstă de 41 de ani ar fi primit mai multe amenințări cu moartea
Capital.ro
România, o mare forță a lumii. Giganții planetei bat la ușa noastră: Un foarte mare plus
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Avertizare Cod galben de instabilitate atmosferică pentru București și Bacău
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'