Varză călită ca pe vremuri. Sezonul rece și perioada sărbătorilor readuce pe scenă leguma-vedetă, și anume varza. Printre rețetele bunicilor se numără varza călită, specifică zonelor rurale din Moldova, dar care poate căpăta noi forme în funcție de zonă.
Citește și: Câtă sare se pune la varza murată pentru a avea sarmale delicioase de Crăciun
În Moldova, grăsimea și carnea grasă nu lipsesc din varza călită. Un ingredient secret pus doar în această zonă de gospodine este untura, ingredient secret care frăgezește legumele și cărnurile preparate la foc mic. Alături de un sos de roșii natural și de diverse ingrediente opționale, ca mărarul sau ardeiul iute, varza călită nu are cum să nu iasă de vis. Scăzută sau în ciorbă de varză, este foarte important ca pe deasupra să se adauge kaizer, coaste, oase sau rasol ori chiar cârnați de la garniță.
Ingrediente pentru varză călită:
-1,5 kg afumătură sau carne proaspătă
-4 kg varză murată
-3-4 linguri untură
-1 ceapă mare
-1 morcov
-1 ardei gras (optional
-1 vârf de cuţit piper măcinat
-1 linguriţă cimbru uscat
-2 linguri pasta de tomate sau 200 g roşii în bulion
-boia de ardei dulce sau iute (opţional)
Mod de preparare:
Pune la călit legumele tăiate fin și răstoarnă-le peste carnea pe care o folosești. Pune alături condimentel și lasă totul la foc mic pentru ca aromele să se îmbine între ele. Este de preferat să prepari carnea înainte să o adaugi peste varză pentru a fi gata în timp util. Pune la jumătatea fierberii sosul de roșii cu puțină apă și lasă la foc mic. Ulterior bagă varza la cuptor, pentru un plus de aromă.
Este obligatoriu să servești varza călită cu un pahar de țuică, ardei iute în oțet și cu mămăligă caldă sau pâine proaspătă. Tot în zona Moldovei, oamenii obișnuiesc din bătrâni să aibă alături o bucată de brânză sărată de oaie.
Varza călită poate fi consumată și fără carne, având în vedere că ne aflăm în plin post al Crăciunului.
Citește și: Cât costă kilogramul de varză la final de noiembrie: „Tot ce e românesc, e scump. Nu vi se pare absurd?”