Rețetă de magiun de prune fără zahăr. Noi am descoperit o rețetă de magiun de prune cu care regretatul gastronom Radu Anton a făcut furori.
Această rețetă este ideală pentru copii, dar și pentru diabetici și asta pentru că nu conține deloc zahăr, dulceața fiind dată doar de fructele coapte, zemoase și aromate.
Dacă vrei să te întorci în vremea copilăriei și îți e dor de magiunul de prune delicios, fără zahăr, de pe vremea bunicii, poți încerca cu încredere rețeta lui Radu Anton Roman.
În urmă cu mulți ani, regretatul gazetar pasionat de gastronomie, și-a dezvăluit toate trucurile pe care le folosește în prepararea acestei rețete, în cartea Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti,
Având în vedere faptul că nu conține îndulcitori adăugați unul dintre cele mai importante aspecte ale acestei rețete este acela că fructele trebuie să fie foarte coapte, aromate și dulci.
Mai mult, Radu Anton Roman a mai dezvăluit că pentru un magiun de prune senzațional, modul în care este acesta preparat este foarte important, mai exact pe țiglă încinsă.
Potrivit marelui gastronom, pentru un gust deosebit, în magiunul de prune se mai pot adăuga și sâmburi de caise și corcodușe.
„Se grijesc fructele (se spală, se scot sâmburii), se pun la fiert într-o tingire cu fundul gros, dar nu direct pe plită, ci pe țiglă încinsă, abia să bulbucească.
Sâmburii de caisă și corcodușe (dacă aveți și doriți să-i adăugați) se sparg, se pisează ca orezul, cam o mână plină de mieji la un kilogram de fructe”, a dezvăluit Radu Anton Roman în cartea sa, potrivit adevărul.ro.
Foarte important de precizat este faptul că procesul de preparare pentru un magiun de prune delicios durează câteva ore. În acest timp, trebuie amestecat adesea, pentru a nu se lipi de vas și este gata abia atunci când pasta devine foarte groasă.
„Fructele se amestecă într-o doară până când dau în primul clocot, dar, după aceea, trebuie învârtite cât de des, că se prind. După primele clocote, rămâne la buna dumneavoastră plăcere dacă pasați printr-o sită sau nu pasta de fructe, pentru a scăpa de coji.
Trebuie să se lege bine, așa că fiertul și amestecatul durează ore și ore, până când e magiun, adică o pastă în care melesteul (făcălețul, mestecăul) abia se mai învârte”, a mai indicat Radu Anton Roman.
În cele din urmă, la final, se adaugă sâmburii de caise și corcoduse și se mai amestecă de câteva ori, după care magiunul trebuie pus în borcane preîncălzite, în caz contrar este foarte posibil ca acestea să se spargă.
Citește și Salata de vinete, preferata românilor. Reţeta secretă a lui Radu Anton Roman