Să faci mămăligă nu e greu, dar poate deveni destul de obositor să amesteci non-stop în ea până când e gata. Există metode mai simple prin care mămăliga poate fi gătită fără să fie păzită. Deși pare greu de crezut, preparatul tău nu se va lipi de fundul vasului și nici nu va avea cocoloașe.
Pentru început, se pune apa în oală, dar și mălaiul și sarea. Procentul între mălai și apă este de o cană de mălai la 3, 4 sau 5 căni de apă, în funcție de cât de moale vrei să iasă mămăliga, potrivit g4food.ro.
Focul trebuie să fie mediu spre mare. Se amestecă doar câteva minute până când lichidul este absorbit de mălai și începe să se îngroașe. Apoi se dă focul la minim și se acoperă cu un capac. Se lasă la fiert pentru încă 10 minute. Se mai amestecă puțin, se repune capacul și se lasă la fiert pentru alte 10 minute. Acest proces trebuie repetat până când mălaiul este fiert. O mămăligă trebuie să fiarbă în jur de 35-40 de minute.
La final, mămăliga se lasă puțin să se așeze, iar după 10 minute este gata să fie transferată pe farfurie.
Citește și: Cea mai gustoasă reţetă de varză a la Cluj. Cum prepară Jamila savuroasele „sarmale împrăştiate”
Ingrediente
Citește și: Cea mai bună rețetă de pomana porcului. Iese atât de gustoasă de te lingi pe degete
Mod de preparare
Mai întâi se pregătește mămăliga, care trebuie să aibă o consistență fermă, pentru a permite modelarea. Așadar, se pune la fiert apa cu un praf de sare, iar când începe să clocotească, se adaugă mălaiul în sare, amestecând continuu pentru a evita formarea cocoloașelor. După ce s-a răcit, se împarte compoziția în patru părți egale. Fiecare porție se turtește și se umple cu brânză de burduf, iar pentru o aromă mai intensă se pot adăuga și câteva bucăți de afumătură. Se modelează fiecare bucată în formă de bulgăre, sigilând brânza în interiorul mămăligii. Se pun bulgării pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și se preîncălzește cuptorul la 180°C. Bulzul se coace aproximativ 20 de minute, până când mămăliga capătă o crustă aurie, ușor crocantă.
Pentru a completa perfect experiența preparatului, bulzul se servește fierbinte, alături de o lingură de smântână proaspătă sau de lapte bătut. De asemenea, se pot adăuga și ouă prăjite și se presară deasupra mărar sau caș afumat ras.