Pe 9 martie, gospodinele din toată țara pregătesc celebrii mucenici. Spre exemplu, în Moldova, mucenicii au forma cifrei 8 și mai sunt numiți și sfințișori, iar aluatul lor este cel din care se face cozonacul.
Ingrediente pentru aluat:
Pentru decor se folosesc nucă și miere.
Toate gospodinele vor ca aluatul mucenicilor să iasă pufos, însă puține știu că secretul este de fapt tipul de drojdie pe care aleg să îl folosească. Așadar, drojdia este un ingredient foarte important, iar pentru mucenicii moldovenești trebuie să alegem drojdia proaspătă, potrivit antena3.ro.
Astfel, aluatul va crește imediat și va fi pufos.
De asemena, înainte de ne apuca de prepararea lor, este foarte important ca în bucătărie să fie cald. În ceea ce priveşte făina, aceasta trebuie să fie nulă, cea cu trei zerouri. Trebuie să fie bine uscată și cernută de trei ori. Înainte de a dospi drojdia, trebuie să încălzim puțin laptele. Dacă va fi fierbinte, aluatul nu va mai crește la fel de bine.
Ca să obțineți un aluat pufos, trebuie să separați ouăle. Albușurile se bat bine până devin spumoase, iar gălbenușurile se bat cu un vârf de sare, până își vor închide culoarea.
Un alt secret este să adaugăm în compoziție o linguriță de oțet. Totodată, este foarte important modul în care adăugăm zahărul în aluat. Recomandat este să dizolvăm zahărul în lapte. Aluatul se frământă bine, ideal la mixer, iar apoi se adaugă laptele călduț treptat, pentru ca ingredientele să se amestece cât mai bine.
În momentul în care îi băgăm la cuptor, trebuie să îi coacem la foc potrivit și să punem dedesubt o tavă cu apă, ca să nu se ardă.
Prima dată se cerne făina de trei ori, pentru a se elimina toate impurităţile și a fi cât mai aerată.
Drojdia proaspătă se dizolvă cel mai bine în lapte ușor încălzit, peste care adăugăm o lingură de făina şi puțin zahăr, după care îl lăsăm la crescut.
Peste făina cernută, se adaugă zaharul, vanilia, coaja de lămâie şi portocala, sarea, maiaua crescuta, gălbenușurile şi restul de lapte călduţ.
Se amestecă totul şi apoi se adaugă untul moale puțin câte puţin, frământând uşor, până când se topește untul.
Este important să frământăm aluatul timp de cel puţin 20 de minute. Ba chiar să-l trântim de câteva ori şi de blatul de bucătărie.
Cuptorul se încălzeşte foarte puţin, doar cât să fie călduţ. Recipientul cu aluatul se bagă în cuptor, să stea la cald şi se închide uşa cuptorului. În felul acesta, aluatul va creşte foarte bine, va fi ferit de zgomot şi curent. Se lasă la dospit pentru 30-40 de minute.
După ce au stat la dospit, rupeţi aluatul în bucăţi egale, apoi ungeţi masa cu ulei. Formaţi coca în forma cifrei 8.
Mucenicii formaţi îi ungeţi cu ou şi îl lasaţi la loc ferit şi cald pentru 25 de minute. După ce şi-au dublat volumul, se pot pune la cuptor pentru 30 de minute, la 160 de grade.
Citiți și: Tradiții și superstiții de Mucenici. Ce nu avem voie să facem sub nicio formă în această zi